TENUTA SAN GUIDO, SASSICAIA 2016/ PARKER 100 BODOVA

1,00Kn25,00Kn

Vino je kupaža grožđa Cabernet sauvignon i Cabernet franc te ima tamno rubin boju. Na nosu se osjete kompleksni mirisi crvenog i crnog voća, cedrovine, začina te divljeg začinskog bilja. Vino je elegantno i harmonični te slatko s izraženim taninima i mineralnim notama. Osjete se note maline, ribizla, bijelog papra, sladića, duhana, zemlje i svježeg začinskog bilja. Završetak je dug i balansiran.

Preuzmi pdf
SKU: TENUTA-92284-2 Kategorije: ,
Opis

Opis

“2016 Sassicaia je vino uzvišenih postignuća. Kušao sam ovo vino nekoliko puta tijekom njegova stvaranja iz bačva i iz boce, a visoko zasluženi 100-bodovni  je  rezultat koji je bio entuzijastično dodijeljen na završetku mini vertikale u kojoj  sam kušao i usporedio  berba 2016 protiv 2015 (koja je postigla 97 boda).  To su vrlo slične berbe s dugim, vrućim ljetnim mjesecima, Bilo je malo više kiše u 2016, I zbog toga ta berba u  analitičkim uvjetima  ima malo više kiselosti. Upravo ta kiselost se odlično odrazila na ovo vino. Međutim, rezultati u čaši su izuzetno različiti. 2015 berba je užarena, okrugla i sočna, dok je 2016 berba pokazuje oštrinu i preciznost (sa sličnom teksturom na leđima). Po mom mišljenju, Sassicaia 2016 stoji visoko pored epskog 1985 Vintage koji je postavio ultimativnu referentnu vrijednost za talijanska vina.”  Robert Parker’s Wine Advocate

REGIJA

REGIJA

Toskana se smjestila u  središnjoj Italiji, poznata je po bogatoj povijesti, tradiciji, umjetnosti i prekrasnom krajoliku. U regiji se nalaze poznati gradovi poput Firence, Pise, Ferrere i Siene. Regija se sastoji od pokrajina Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena i Firenca koja je ujedno i glavni grad regije.

Ono što obilježava krajolik Toskane su prekrasni brežuljci, vinogradi, planine, čempresi, lavande i masline. Toskana je poznata po brojnim dvorcima, palačama, parkovima, vrtovima od kojih su savršeni primjer renesansni vrt Boboli rađen za obitelj Medici.

Firenca i Pisa nose nadimak „gradovi umjetnosti“, dok neki Firencu nazivaju koljevkom renesanse. U Toskani su djelovali umjetnici poput Da Vincia, Michelangela i Botticellia koji su ostavili neizbrisiv trag na području kulture i umjetnosti.

Toskana je jedna od najstarijih i najpoznatijih vinorodnih regija Italije čija tradicija seže još u doba Rimskog carstva. Osim što očarava ljepotom bogatog krajolika, planina, šuma, brda i parkova, najveći pogled plijeni svojim prekrasnim vinskim podrumima i vinogradima. Najpoznatija vina Toskane su Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano.

Chianti vina su najslavnija vina Toskane. To su suha vina te variraju od lakšeg do punog tijela. Proizvode se od sorte Sangiovese uz mali dodatak Caniola, Trebbiana Toscano i Malvasia del Chianti dok se posljednje dvije sorte ne koriste više od 2005. godine. Vina imaju poseban voćni karakter te mirisom podsjećaju na ljubičice i trešnje, a okusom na višnje.

Brunello di Montalcino je jako cijenjeno crno vino iz grada Montalcina. Rađeno je od sorte Sangiovese. Brunello je vino moćnog tijela, duboke boje i izraženih tanina. Vino ima odličan potencijal starenja.

Više od 80% proizvodnje u Toskani čine crna vina, po kojima je postala slavna, a glavna sorta je Sangiovese. Sorta vinove loze Sangiovese je jedna od najcjenjenijih i najrasprostranjenijih kultivara Italije, a najbolje uspjeva u Toskani. Toskana je slavu stekla upravo zahvaljujući ovoj sorti, iako je sortiment izuzetno širok (na primjer, Cabernet sauvignon je zasađen u Toskani prije više od 250 godina, ali je tek nedavno postao popularan). Od bijelih sorti najčešća je Trebbiano, a slijede MalvasiaVermentino i Vernaccia.

Toskana je osim po kulturi i enologiji poznata i po gastronomiji. Neke od najpoznatijih su maslinovo ulje, sladoled (gellato), sirevi riccota, pecorino, ovčji sirevi različite starosti, sušene rajčice te vrganji i tartufi. Toskanska kuhinja poznata je po korištenju sviježih namirnica koje se izvrsno sljubljuju s umacima i crnim vinom.

O VINARIJI

O VINARIJI

Povijest Tenuta San Guido Sassicaie započela je 1944. godine kada je Mario Incisa kupio plemke Cabernet Sauvignona i Cabernet franca te ih zasadio na padinama imanja San Guido, nazvanih Castiglioncello.

Danas se vinarija nalazi kod San Guido Oratorya, a izgrađena 1960. godine. Treća, manja vinarija izgrađena 2007. godine namjenjena je čuvanju hrastovih bačava za odležavanje Sassicaia.

Vinogradi Tenuta San Guido pokrivaju oko 90 hektara te su podjeljeni na područja ovisno o njihovim karakteristikama, ekspozicije i tla. Neke vinove loze zasađene su na nadmorskim visinama od 200-300 metara.

Proizvodnja se zasniva na niskom prinosu kako bi se osiguralo zdravo grožđe bogato prirodnim šećerima, taninima i ekstraktima.