Back
Akcija

CLARENCE DILLON, CLARENDELLE ROSE (INSPIRED BY HAUT-BRION )

136,00kn 95,20kn

Prvi rose proizveden u povijesti Clarence Dillon vinarije, proizašao od kratke maceracije Merlot i Cabernet grožđa. Delikatno i u isto vrijeme moćno vino delikatnih aroma. Voćno i aromatično, balansirano i elegantno.

The first rose produced in the history of Clarence Dillon winery, derived from a short maceration of Merlot and Cabernet grapes. Delicate and at the same time powerful wine with delicate aromas. Fruity and aromatic, balanced and elegant.

Na zalihi

SKU: 1VN87 Kategorije: ,
REGIJA

REGIJA

Bordeaux je poznata vinska regija smještena u jugozapadnoj Francuskoj te je domovina najpoznatijih svjetskih vinara. Ima stoljetnu tradiciju te su u vinim a Bordeaux-a uživali i stari Rimljani.

Luka grada Bordeaux-a se od 2009. godine nalazi na popisu Svjetske baštine. Oko grada Bordeaux-a se nalazi 14 000 proizvođača vina te 117 514 hektara vinograda.

Regija je u blizini rijeke Gironde te Atlantskog oceana zbog čega ima morsku klimu. Ocean i rijeka donose blagu zimu i topla ljeta te duge sunčane jeseni. Regija je zaštićena od oceanskih snažnih vjetrova sa gustom borovom šumom koja se proteže paralelno uz regiju. Zbog rijeke i oceana regija ima vapnenačko tlo sa glinom i pijeskom što je ozuzetno pogodno tlo za uzgoj vinove loze.

Bordeaux je najpoznatija po crvenim vinima te plemenitim slatkim vinima, no ne zaostaju ni visokokvalitetna bijela vina. Bordeaux crvena vina imaju jedinstveni izražaj regije koji je prepoznatljiv u cijelom svijetu. Najčešća crna vina koja se proizvode su Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Petit Verdot, Malbec. Najčešća bijela vina su Sauvignon blanc, Semilion i Muscadelle. Klasifikacija bordoških vina počela je 1855. godine. Bordoški vinogradi podjeljeni su na pet regija; Entre-Deux-Mers, Libournais, Bourgeais-Blayais, Gravec i Medoc. Medoc se nalazi na trokutastom poluotoku okružen Atlanskim oceanom i rijekom Gironde koji iznimno povoljno utječu na uzgoj vinove loze.

Bordeaux također ima veliko industrijsko središte, posebno fokusirano na aeronautiku. Najpoznatija poduzeća koja se bave aeronautikom su Dassault, Safran i Thales. Dok se na periferijii grada Bordeaux gradi laser Megajoule koji je ključan za francuski nuklearni program te je u njega Ministarstvo obrane uložilo dvije milijarde eura. Od ostalih industrija prisutne su petrokemijska i farmaceutska industrija.

Jedno od poznatijih znamenitosti Bordeaux-a je i njegovo sveučilište koje je nastalo 1441. godine zahvaljujući papi Eugenu IV. Bordoško sveučilište je podjeljeno na 4 dijela: sveučilište Bordeaux, sveučilište Victor Segalen Bordeaux 2, sveučilište Michel de Montaigne Bordeaux 3 i sveučilište Montesquieu Bordeaux 4.

O VINARIJI

O VINARIJI

Clarence Dillon, američki bankar, prilikom posjeta Bordeaux-u 1934. godine zaljubio se u Chateau Haut-Brion te ga naredne godine kupio. 1935. godine počela je ljubav prema vinu te od tada, pa sve do danas, želja za napretkom i inovacijom bila je vođena tom ljubavlju.

Godine 1983. obitelj Dillon je kupilo i susjedno imanje, Chateau La Mission Haut-Brion, također od 2011. godine vinarija se ponosi novim vinom iz Saint Emilion: Chateau Quintus.

Danas Domaine Clarence Dillon ima čast proizvodnje 5 izuzetnih i rijetkih vina s njihovih vinograda u kojima se može vidjeti i osjetiti tradicija duga pet stoljeća.

Godine 2005. praunuk Clerence Dillon-a započeo je novu liniju premium vina pod nazivom Clarendelle inspirirano imenom i osnivačem Clarence Dillon.

Kvaliteta vina održava se pomno biranim grožđem, karakteristikama godine, vještim vinificiranjem i kupažiranjem godinu za godinom.

Crna vina primarno dolaze iz vinarija Saint-Emilion, Haut-Medoc te Pessac-Leognan, dok bijela dolaze većinski iz Graves-a. Vina odležavaju u podrumima njihovih vinarija te su puštena na tržište tek kad se njihovi okusi i mirisi u potpunom izražaju.