ACROBAT D&M

Vino je kao tečan poljubac. Vino je tečna ljubav

Vinoteka Svijet vina otvorena je prije dvije godine u lijepom prostoru u kojem su se i desetljećima prije prodavala vina. A po ponudi je doista svjetska.

Dominiraju francuska i talijanska vina pomno izabranih proizvođača. Olivier Leflaive iz Burgundije predstavljen je nizom bijelih vinachardonnayima, uključujući ona iz velikih vinograda (grand cru – ima ih 32) Corton-Charlemagne i Chevalier-Montrachet te prvorazrednih položaja (premier cru – njih je ipak više) Mersault, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Volnay…

Poslovnica svijet vina

Ova imena malo govore onima koji ne poznaju burgundijska vina, no ako ih usporedimo s automobilskim svijetom, Rolls Royce bi možda, samo možda smio parkirati u nekima od njih. Bentley bi ih sve gledao dalekozorom iz Chablisa, izdvojenog dijela Burgundije, iz kojeg u Svijet vina stižu odlični chardonnayji Domaine Christian Moreau Père et Fils. Mercedes, čak i s Maybachom, smio bi tek pokucati na vrata vinarije Gaja u talijanskom Piemontu, prve koja je u izvozu postigla cijene približne francuskima. U Svijetu vina ima najskupljih Gajinih vina Sito Moresco i Sori San Lorenzo, a i najpoznatijeg, Barbaresca za koji sam vinar Angelo kaže da mu je najdraže vino na svijetu. Mogu se kupiti i kolekcije Gajinih vina, šest boca raznih berbi Barbaresca ili šest raznih Gajinih vina iste berbe. “Ponajbolji talijanski automobili, jurilice poput Ferrarija, Lamborghinija ili Maserattija, vjerojatno bi lako pronašli mjesto ispred šampanjere Jacques Selosse koja nosi ime oca osnivača, vodi je sin Anselme, a šampanjci su stigli i nama. Neki ljudi kupuju njemačke automobile, koji dobro idu, a oni s više emocija traže talijanske. Moji šampanjci su poput talijanskih automobila”,  rekao je Anselme Selosse za blog Vinography.

Duša bez vina kratkog je daha

Riječ je o maloj, ali iznimno cijenjenoj vinariji čiji šampanjci u Svijetu vina koštaju više od 1000 kuna. Anselme Selosse je kušao i Tomčev Pjenušac Amfora i čini se da ga je uvrstio među talijanske automobile zbog kojih zatitra srce, jer je dio vina iz berbe 2015. stavio na odležavanje u amforu. Čekajući taj šampanjac napravljen po uzoru na hrvatski pjenušac, u Svijetu vina može se uživati u izvrsnim ginovima, rumovima, grappama Berta, ali i whiskyjima kompanije Lost Distillery. Njihovi majstori blendaju single malt whiskyje pokušavajući pogoditi duhove iz boca proizvedenih u destilerijama zatvorenima prije 100 i više godina.