LE MACCHIOLE, SCRIO ROSSO

Od: 1.362,00kn

Očisti
Preuzmi pdf
SKU: LEM-11095 Kategorije: , ,
REGIJA

REGIJA

Toskana se smjestila u  središnjoj Italiji, poznata je po bogatoj povijesti, tradiciji, umjetnosti i prekrasnom krajoliku. U regiji se nalaze poznati gradovi poput Firence, Pise, Ferrere i Siene. Regija se sastoji od pokrajina Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena i Firenca koja je ujedno i glavni grad regije.

Ono što obilježava krajolik Toskane su prekrasni brežuljci, vinogradi, planine, čempresi, lavande i masline. Toskana je poznata po brojnim dvorcima, palačama, parkovima, vrtovima od kojih su savršeni primjer renesansni vrt Boboli rađen za obitelj Medici.

Firenca i Pisa nose nadimak „gradovi umjetnosti“, dok neki Firencu nazivaju koljevkom renesanse. U Toskani su djelovali umjetnici poput Da Vincia, Michelangela i Botticellia koji su ostavili neizbrisiv trag na području kulture i umjetnosti.

Toskana je jedna od najstarijih i najpoznatijih vinorodnih regija Italije čija tradicija seže još u doba Rimskog carstva. Osim što očarava ljepotom bogatog krajolika, planina, šuma, brda i parkova, najveći pogled plijeni svojim prekrasnim vinskim podrumima i vinogradima. Najpoznatija vina Toskane su Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano.

Chianti vina su najslavnija vina Toskane. To su suha vina te variraju od lakšeg do punog tijela. Proizvode se od sorte Sangiovese uz mali dodatak Caniola, Trebbiana Toscano i Malvasia del Chianti dok se posljednje dvije sorte ne koriste više od 2005. godine. Vina imaju poseban voćni karakter te mirisom podsjećaju na ljubičice i trešnje, a okusom na višnje.

Brunello di Montalcino je jako cijenjeno crno vino iz grada Montalcina. Rađeno je od sorte Sangiovese. Brunello je vino moćnog tijela, duboke boje i izraženih tanina. Vino ima odličan potencijal starenja.

Više od 80% proizvodnje u Toskani čine crna vina, po kojima je postala slavna, a glavna sorta je Sangiovese. Sorta vinove loze Sangiovese je jedna od najcjenjenijih i najrasprostranjenijih kultivara Italije, a najbolje uspjeva u Toskani. Toskana je slavu stekla upravo zahvaljujući ovoj sorti, iako je sortiment izuzetno širok (na primjer, Cabernet sauvignon je zasađen u Toskani prije više od 250 godina, ali je tek nedavno postao popularan). Od bijelih sorti najčešća je Trebbiano, a slijede MalvasiaVermentino i Vernaccia.

Toskana je osim po kulturi i enologiji poznata i po gastronomiji. Neke od najpoznatijih su maslinovo ulje, sladoled (gellato), sirevi riccota, pecorino, ovčji sirevi različite starosti, sušene rajčice te vrganji i tartufi. Toskanska kuhinja poznata je po korištenju sviježih namirnica koje se izvrsno sljubljuju s umacima i crnim vinom.

O VINARIJI

O VINARIJI

Le Macchiole vinariju osnovali su 1983. godine Eugeni Campolmij i Cinzi Merli sa željom da svoju strast za vinom pretvore u svoj životni san. To je bio revolucionarni projekt u njihovom rodnom gradu Bolgheri. Ideja je bila jednostavna, ali odlučna: da sve počne iz vinograda, intenzivno ulažući u istraživanje i eksperimentiranje u sadnji, uključujući i onih vrsta koje se manje koriste u Bolgheri. 1989. sa buteljiranjem Paleo Rossa izgrađen je danas prepoznatljiv Bolgherese stil vina. Devedesete godine bile su presudne za definiranje vinarije: savjesno raspolaganje zemljištem, donesena je odluka o uvođenju sadnica visoke gustoće uz inovativnu i rizičnu odluku o proizvodnji sortnih vina. Iz tog rada 1994. godine stigao je Messorio (100% Merlot) i Scrio (100% Syrah), a od 2001. godine Paleo Rosso pretvara se u 100% Cabernet Franc. Nakon smrti Eugenia, Cheniza zajedno sa mladim timom je preuzela vinariju čija osobnost i strast je napravila utisak na stil vina.  Vinarija posjeduje 24 hektara vinograda, organske proizvodnje kako bi se svake godine dobila izuzetna vina: Paleo Bianco – Toscana IGT, Bolgheri Rosso – DOC Bolgheri, Paleo Rosso – Toscana IGT, Scrio – Toscana IGT i Messorio – Toscana IGT.