Château Cos d’Estournel, 2016 Magnum

10.355,00kn

Cos d’Estournel iz 2016. mješavina je 76% cabernet sauvignona, 23% merlota i 1% cabernet franca.  Duboko je granat-ljubičaste boje i započinje pomalo zatvoreno i suzdržano, polako i zavodljivo se otvara otkrivajući prekrasne jorgovane, čaj od šipka, drobljeno kamenje i nijanse kamfora nad jezgrom kreme od kasi, kirsch, divlje borovnice i moka, plus tamjani i drveni dim. Nepce je jednostavno električno, napunjeno energijom i dubinom okusa koji kao da prkose eleganciji i eteričnosti njegove srednje tjelesne težine, sadrži super zrele, gusto pikselizirane tanine koji čvrsto uokviruju bezbroj voćnih i cvjetnih iskra, završavajući epska duljina.

The 2016 Cos d’Estournel is a blend of 76% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot and 1% Cabernet Franc. It is deep garnet-purple in color and begins a little closed and restrained, slowly and seductively opening revealing beautiful lilacs, rosehip tea, crushed stones and shades of camphor over the core of cassava cream, kirsch, wild blueberries and flour, plus incense and wood smoke. The palate is simply electric, filled with energy and depth of flavor that seems to defy the elegance and ethereality of its medium weight, contains super ripe, densely pixelated tannins that tightly frame countless fruity and floral sparks, ending the epic length.

Na zalihi

REGIJA / REGION

REGIJA / REGION

Bordeaux je poznata vinska regija smještena u jugozapadnoj Francuskoj te je domovina najpoznatijih svjetskih vinara. Ima stoljetnu tradiciju te su u vinim a Bordeaux-a uživali i stari Rimljani.

Luka grada Bordeaux-a se od 2009. godine nalazi na popisu Svjetske baštine. Oko grada Bordeaux-a se nalazi 14 000 proizvođača vina te 117 514 hektara vinograda.

Regija je u blizini rijeke Gironde te Atlantskog oceana zbog čega ima morsku klimu. Ocean i rijeka donose blagu zimu i topla ljeta te duge sunčane jeseni. Regija je zaštićena od oceanskih snažnih vjetrova sa gustom borovom šumom koja se proteže paralelno uz regiju. Zbog rijeke i oceana regija ima vapnenačko tlo sa glinom i pijeskom što je ozuzetno pogodno tlo za uzgoj vinove loze.

Bordeaux je najpoznatija po crvenim vinima te plemenitim slatkim vinima, no ne zaostaju ni visokokvalitetna bijela vina. Bordeaux crvena vina imaju jedinstveni izražaj regije koji je prepoznatljiv u cijelom svijetu. Najčešća crna vina koja se proizvode su Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Petit Verdot, Malbec. Najčešća bijela vina su Sauvignon blanc, Semilion i Muscadelle. Klasifikacija bordoških vina počela je 1855. godine. Bordoški vinogradi podjeljeni su na pet regija; Entre-Deux-Mers, Libournais, Bourgeais-Blayais, Gravec i Medoc. Medoc se nalazi na trokutastom poluotoku okružen Atlanskim oceanom i rijekom Gironde koji iznimno povoljno utječu na uzgoj vinove loze.

Bordeaux također ima veliko industrijsko središte, posebno fokusirano na aeronautiku. Najpoznatija poduzeća koja se bave aeronautikom su Dassault, Safran i Thales. Dok se na periferijii grada Bordeaux gradi laser Megajoule koji je ključan za francuski nuklearni program te je u njega Ministarstvo obrane uložilo dvije milijarde eura. Od ostalih industrija prisutne su petrokemijska i farmaceutska industrija.

Jedno od poznatijih znamenitosti Bordeaux-a je i njegovo sveučilište koje je nastalo 1441. godine zahvaljujući papi Eugenu IV. Bordoško sveučilište je podjeljeno na 4 dijela: sveučilište Bordeaux, sveučilište Victor Segalen Bordeaux 2, sveučilište Michel de Montaigne Bordeaux 3 i sveučilište Montesquieu Bordeaux 4.

O VINARIJI / ABOUT THE WINERY

O VINARIJI / ABOUT THE WINERY