BARUN, PJENUŠAC MANZONI ELEGANCE EXTRA BRUT

140,00kn

Pjenušavo vino zlaćane boje sa zelenkastim odsjajem. Miriše intenzivno po korici limuna i vinogradarskoj breskvi. U okusu su mu izražene sortne osobine pa ima punoću i finu prirodnu slast, puno kompleksniju od one koja se dobije naknadnim zaslađivanjem, a zahvaljujući ugodnoj kiselosti osvježava i gasi žeđ.

Na zalihi

Preuzmi pdf
SKU: 92901 Kategorije: ,
Opis

Profesor Luigi Manzoni 30-ih godina prošlog stoljeća iskrižao je rajnski rizling i bijeli pinot u glasovitoj Poljoprivrednoj školi za vinogradarstvo i vinarstvo u Coneglianu, u talijanskoj regiji Veneto. Dobio je senzacionalnu sortu koja ima reskost i snagu te odlučnost rizlinga, a punoću bijelog pinota. Grožđe dozrijeva relativno rano, a prvih 50-ak godina od njega su radili isključivo suha vina. Potom su ga u hladnijim podnebljima, gdje je lako nakupiti puno kiselina, počeli raditi kao što Nijemci rade rizlinge, s ostatkom neprovrelog prirodnog šećera, ali i puno kiselina tako da okus ostaje izbalansiran. Španjolci ga ostavljaju da dugo zrije na trsu i imaju izvrsne kasne berbe, a talijanski vinari rade i jednostavna pjenušava vina koja je tržište dobro prihvatilo zbog prekrasnih voćnih mirisa. Klasična šampanjska metoda daje i divna sasvim suha pjenušava vina.

O VINARIJI

O VINARIJI

Vinarija Barundić nalazi se u Brezariću blizu Krašića u čuvenoj Dolini kardinala, gdje je Josip Barundić polako počeo obnavljati vinsku tradiciju koju su započeli njegovi baka i djed. Josip je rođen prije 37 godina u Francuskoj, u Nici, a roditelji su ga kao desetogodišnjeg klinca poslali k majčinoj obitelji u rodni kraj. Uživajući u blagodatima seoskog života, pomagao je baki i djedu održavati vinograd te se s vremenom zainteresirao da unaprijedi proizvodnju vina. Ozbiljnije je počeo raditi prije sedam godina, nabavio suvremenu tehnologiju i naoružao se znanjem, a veliki oslonac mu je enolog Goran Marmilić s kojim uspješno surađuje već pet godina. Osim toga, Josip je sa sobom donio francuski način promišljanja I doživljaja vina te ih uspješno primijenio na ovdašnje prilike. Barun vina i pjenušci vrlo su užitna i lagana, ponajviše zbog toga što sadrže vrlo malo sumpora. A velika mala tajna je u tehnologiji. Grožđe nakon berbe odmah ide u hladnjaču i hladi se do 0 °C, a maceracija se vrši na 2-3 °C čime se uklanjaju loše bakterije. Zato se mogu dodavati samo male količine sumpora, a rezultat su ‘mekana’ vina i bez gorčine. ‘Naša vina sadrže oko 50 miligrama sumpora po litri, dok se ta količina uobičajeno kreće od 120 do 160 ili čak 200 do 250 kod poluslatkih i slatkih vina’, napominje Josip Barundić.
Barun nature brute 2013 nagrađen je kao Najbolje pjenušavo vino kontinentalne Hrvatske.Vina proizvode pod brendom Barun izvedenim iz prezimena što zvuči vrlo otmjeno, ali nimalo pretencizono, jer to sasvim opravdavaju kvalitetom.
U svojoj boutique kolekciji zasad imaju Barun graševinu, Barun muškat žuti te vrhunske brut pjenušce Barun nature brut (od sorte manzoni) i Barun rose (od crnog pinota). Za Barun nature brut lani su na Izložbi vina u Sv. Ivanu Zelini osvojili nagradu – Najbolje pjenušavo vino kontinentalne Hrvatske. Svoje vrhunske pjenušce proizvode klasičnom metodom, a za Novu godinu 2017. namjeravaju nazdraviti sa sec pjenušcem od muškata žutog.

O REGIJI

O REGIJI

Povijest ove šarmantne regije slična je ostalim sjevernim i sjeverozapadnim vinskim regijama. Za očuvanje tradicije vinarstva od Srednjeg vijeka do danas, zaslužni su Crkva i plemstvo, te bogati gradovi Samobor i Jastrebarsko. Shodno tradiciji i malim uzgojnim parcelama, u velikom se broju vinograda sačuvala starinska praksa uzgoja loze uz kolac i miješani sortiment u kojem se osim starih
Regija je poznata po velikom broju kvalitetnih proizvođača među kojima je nekolicina u samom vrhu hrvatskog vinarstva i njihova se vina mogu nositi s najkvalitetnijom konkurencijom. Klima je tipično kontinentalna, oštre zime i puno padalina inače najviše pogoduju aromatskim sortama poput sauvignona i muškata, koji i ovdje daju odlične rezultate, no ipak je jedna druga sorta, malo drugačijih karakteristika, u specifičnim uvjetima najboljih položaja, dosegla vrhunac kvalitete. Riječ je o rajnskom rizlingu.
Naime, najbolje vinogradarske položaje ove regije karakterizira velika nadmorska visina na kojoj je zrak „zdrav“ i stalno struji, osim toga, visoki položaji nalaze se na strmim kosinama koje omogućuju idealan kontakt loze i grožđa sa suncem, pa su prirodni uvjeti kao stvoreni za rajnski rizling, lozu koja voli hladnu i istodobno sunčanu klimu. Ovdje vino od rajnskog rizlinga dolazi u tri različita, ali jednako atraktivna stila. Prvi je stil jednostavniji, posljedica je redovne berbe, prevladavaju arome vinogradarske breskve i jabuka uz blage primjese poljskog cvijeća, tijelo je lagano do srednje, kiseline vrckave, a okus svjež. Drugi je znatno kompleksniji, grožđe se bere tek kad su šećeri postali veoma visoki, a arome znatno kompleksnije, pri čemu su voćne postale zrele, poput finih kompota od breskvi i marelica, a cvjetne note slađe, pa najčešće prevladava bagrem; okus je puniji zahvaljujući visokom alkoholu i solidnom ekstraktu, te je vino konačno snažno, bogato i slasno. Treći je stil vrlo sladak, kasna ili izborna berba, krasi ga intenzivan miris meda od bagrema i slatkog od marelice, te je punog i dugotrajnog okusa. Jedna sorta s tri jednako izvrsna lica na tako malom području svakako zaslužuje laskavi naziv jedinstvene enoikone plešivičkog kraja.
Druga eno-ikona je portugizac. Nije riječ o tako kvalitetnoj sorti kao kod prethodnika, ali vinarima u ovom slučaju to nije ni namjera. Radi se o mladom i veselom vinu koje je zbog kratkog mu životnog vijeka potrebno potrošiti do kraja zime. Svake godine u studenom, svi vinari regije pune ovo nježno crno vino voćnih aroma maline i blago kiselkastog okusa, pod istom etiketom i gotovo ga u mjesec dana kroz prigodne svečanosti u potpunosti rasprodaju. Sama činjenica da su se vinari okupili i plasirali vino pod istom etiketom, te da je vino uspješno, veselog i društvenog karaktera, dovoljna je za status eno-ikone.