CHATEAU PETRUS, 2000

28.100,00

Petrus se često smatra vrhuncem apelacije Pomerol i nedvojbeno je jedno od najcjenjenijih vina na svijetu. Stil Petrusa je jedinstven iu najboljim berbama često postiže razine aromatske kompleksnosti, bogatstva i svilenkaste teksture koje drugi jednostavno ne mogu. Iznimno je dugovječno vino i često može zahtijevati značajno podrumarstvo prije nego što dostigne zrelost i iskaže svoju pravu bit.

Još jednom berba iz 2000. nudi izvanredan izraz Pomerola. Nevjerojatno je koncentriran i raskošne teksture, ali pokazuje besprijekornu ravnotežu i divljenja vrijednu svježinu. Sada tek ulazi u svoju vrhunsku fazu pijenja, a svakako se može očekivati ​​da će se nastaviti razvijati tijekom sljedećih nekoliko desetljeća.

 

Petrus is often considered the pinnacle of the Pomerol appellation and is undoubtedly one of the most revered wines in the world. The style of Petrus is unique and in the best vintages it often achieves levels of aromatic complexity, richness and silky texture that others simply cannot. It is an exceptionally long-lived wine and can often require significant cellaring before reaching maturity and expressing its true essence.

Once again the 2000 vintage offers a remarkable expression of Pomerol. It is incredibly concentrated and opulent in texture yet exhibits impeccable balance and admirable freshness. Now only just entering its prime drinking phase, this can certainly be expected to continue to evolve over the next few decades.

Na zalihi

Ukoliko na zalihama nema dovoljna količina za Vašu narudžbu, slobodno nas kontaktirajte putem mail-a:  info@svijet-vina.hr

Opis

Petrus je jedno od najvažnijih vina Pomerola i jedno je od najznačajnijih imanja u Bordeauxu. Vino na bazi merlota dolazi iz vinograda od 11,4 hektara u istočnom dijelu Bordeauxa, naziva Pomerol, a poznato je po tome što je bogato i moćno, s karakteristikama čokolade, začina i crnog voća. Petrus je jedno od najskupljih vina na svijetu.

Vinova loza u Petrusu dostiže neuobičajenu starost prema Bordeaux standardima, a vinogradi se pomlađuju tek nakon 70 godina. Grožđe se mukotrpno ručno bere-jedna po jedna bobica u popodnevnim satima, nakon što je jutarnja rosa isparila kako bi se izbjeglo bilo kakvo razrjeđivanje. Fermentacija se odvija u betonskim posudama, a posude se pažljivo pregledavaju. Upotreba hrasta mijenila se tijekom godina – 1980 -ih Petrus je uveo potpuno nove hrastove bačve, ali sada je količina novog hrasta bliža 50 posto. Nakon 18 do 20 mjeseci u bačvi, vino se puni u boce bez filtriranja.

 

Petrus is easily Pomerol’s most important wine, and is one of the most notable estates in Bordeaux. The Merlot-based wine comes from an 11.4-hectare vineyard in the eastern part of the Pomerol appellation, and is known for being rich and powerful, with characteristics of chocolate, spice and black fruit. Petrus is one of the world’s most expensive wines.

The vines at Petrus are allowed to reach an unusually old age by Bordeaux standards, and are only replanted after 70 years. The grapes are painstakingly hand-harvested – one berry at a time in the afternoon, after the morning dew has evaporated to avoid any dilution. Fermentation takes place in concrete vats, and vats are carefully scrutinized. Oak usage has changed over the years – in the 1980s Petrus saw all new oak, but now the amount of new oak is closer to 50 percent. After 18 to 20 months in barrel, the wine is bottled without filtration.

REGIJA / REGION