CLARENCE DILLON, CLARENDELLE ROUGE (INSPIRED BY HAUT-BRION )

188,00kn

Clarendelle Bourdeaux Rouge kupaža je grožđa Merlot (73%), Cabernet Sauvignon (14%) i Cabernet Franca (13%). Intenzivno je rubin crvene boje. Na nosu se osjeti kompleksnost voćnih mirisa pomješanih s svježim crvenim ribizlom i borovnicom. Vino obilježava njegova svježina koja se odlično sljubljuje s notama voćnosti koje posjeduje. Tanini su elegantni i svileni. Ima dug završetak s voćnim notama koje ostaju u ustima.

The Clarendelle Bourdeaux Rouge blend is Merlot grapes (73%), Cabernet Sauvignon (14%) and Cabernet Franca (13%). The ruby ​​is intensely red. On the nose you can feel the complexity of fruity scents mixed with fresh red currants and blueberries. The wine is characterized by its freshness, which goes well with the notes of fruitiness it possesses. The tannins are elegant and silky. It has a long finish with fruity notes that stay in the mouth.

Na zalihi

SKU: 1VN85 Kategorije: ,
REGIJA

REGIJA

Bordeaux je poznata vinska regija smještena u jugozapadnoj Francuskoj te je domovina najpoznatijih svjetskih vinara. Ima stoljetnu tradiciju te su u vinim a Bordeaux-a uživali i stari Rimljani.

Luka grada Bordeaux-a se od 2009. godine nalazi na popisu Svjetske baštine. Oko grada Bordeaux-a se nalazi 14 000 proizvođača vina te 117 514 hektara vinograda.

Regija je u blizini rijeke Gironde te Atlantskog oceana zbog čega ima morsku klimu. Ocean i rijeka donose blagu zimu i topla ljeta te duge sunčane jeseni. Regija je zaštićena od oceanskih snažnih vjetrova sa gustom borovom šumom koja se proteže paralelno uz regiju. Zbog rijeke i oceana regija ima vapnenačko tlo sa glinom i pijeskom što je ozuzetno pogodno tlo za uzgoj vinove loze.

Bordeaux je najpoznatija po crvenim vinima te plemenitim slatkim vinima, no ne zaostaju ni visokokvalitetna bijela vina. Bordeaux crvena vina imaju jedinstveni izražaj regije koji je prepoznatljiv u cijelom svijetu. Najčešća crna vina koja se proizvode su Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Petit Verdot, Malbec. Najčešća bijela vina su Sauvignon blanc, Semilion i Muscadelle. Klasifikacija bordoških vina počela je 1855. godine. Bordoški vinogradi podjeljeni su na pet regija; Entre-Deux-Mers, Libournais, Bourgeais-Blayais, Gravec i Medoc. Medoc se nalazi na trokutastom poluotoku okružen Atlanskim oceanom i rijekom Gironde koji iznimno povoljno utječu na uzgoj vinove loze.

Bordeaux također ima veliko industrijsko središte, posebno fokusirano na aeronautiku. Najpoznatija poduzeća koja se bave aeronautikom su Dassault, Safran i Thales. Dok se na periferijii grada Bordeaux gradi laser Megajoule koji je ključan za francuski nuklearni program te je u njega Ministarstvo obrane uložilo dvije milijarde eura. Od ostalih industrija prisutne su petrokemijska i farmaceutska industrija.

Jedno od poznatijih znamenitosti Bordeaux-a je i njegovo sveučilište koje je nastalo 1441. godine zahvaljujući papi Eugenu IV. Bordoško sveučilište je podjeljeno na 4 dijela: sveučilište Bordeaux, sveučilište Victor Segalen Bordeaux 2, sveučilište Michel de Montaigne Bordeaux 3 i sveučilište Montesquieu Bordeaux 4.

O VINARIJI

O VINARIJI

Clarence Dillon, američki bankar, prilikom posjeta Bordeaux-u 1934. godine zaljubio se u Chateau Haut-Brion te ga naredne godine kupio. 1935. godine počela je ljubav prema vino te od tada pa sve do danas želja za napretkom i inovacijom bila je vođena tom ljubavlju.

Godine 1983. obitelj Dillon je kupilo i susjedno imanje, Chateau La Mission Haut-Brion, također od 2011. godine vinarija se ponosi novim vinom iz Saint Emilion: Chateau Quintus.

Danas Domaine Clarence Dillon ima čast proizvodnje 5 izuzetnih i rijetkih vina s njihovih vinograda u kojima se može vidjeti i osjetiti tradicija duga pet stoljeća.

Godine 2005. praunuk Clerence Dillon-a započeo je novu liniju premium vina pod nazivom Clarendelle inspirirano imenom i osnivačem Clarence Dillon.

Kvaliteta vina održava se pomno biranim grožđem, karakteristikama godine, vještim vinificiranjem i kupažiranjem godinu za godinom.

Crna vina primarno dolaze iz vinarija Saint-Emilion, Haut-Medoc te Pessac-Leognan, dok bijela dolaze većinski iz Graves-a. Vina odležavaju u podrumima njihovih vinarija te su puštena na tržište tek kad se njihovi okusi i mirisi u potpunom izražaju.