Back

TENUTA SAN GUIDO, SASSICAIA 2015/ WINE SPECTATOR-najbolje vino na svijetu za 2018.godinu

Od: 3.000,00kn

Vino je kupaža grožđa Cabernet sauvignon i Cabernet franc te ima tamno rubin boju. Na nosu se osjete kopleksni mirisi crvenog i crnog voća, cedrovine, začina te divljeg začinskog bilja. Vino je elegantno i harmonični te slatko s izraženim taninima i mineralnim notama. Osjete se note maline, ribizla, bijelog papra, sladića, duhana, zemlje i svježeg začinskog bilja. Završetak je dug i balansiran.

Očisti
Preuzmi pdf
SKU: TENUTA-92284-1 Kategorije: ,
Opis

Tenuta San Guido Bolgheri-Sassicaia Sassicaia 2015, poput mnogih najboljih stvari u životu, započela je kao eksperiment, strastveni projekt koji je ostvaren zahvaljujući dobroj sreći i napornom radu.
Vino je nastalo četrdesetih godina prošlog stoljeća kao crveno ručno izrađeno od strane znatiželjnog renesansnog čovjeka koji je pokušao oponašati Bordeaux na svom imanju u Bolgheriju, u blizini toskanske obale. Postao je prototip nastale regije Bolgheri, inspirirajući mnoge druge dok se etablirao kao jedno od velikih vina Toskane i Italije. A prošle godine, 2018., 50 godina nakon prve komercijalne berbe vina, Tenuta San Guido Bolgheri-Sassicaia Sassicaia 2015 je Wine Spectatorovo vino godine.

Sassicaia je kultno vino, iako je njegov karakter strog u usporedbi s drugim Bordeauxovim mješavinama u Bolgheriju, veličanstveno stari. U zvjezdanoj berbi kao što je 2015, Sassicaia ima sve: bogate i koncentrirane okuse crne ribizle, kupine, ljubičice, minerala i začina povezanih gustom strukturom; živahnu kiselost koja pokreće dugi aftertaste i lijepo integriran hrast, pružajući besprijekornu ravnotežu.
No, Sassicaia 2015 je vrlo različita od ranih berbi koje je izradio Marchese Mario Incisa della Rocchetta, tvorac vina. Ta su vina proizvedena iz reznica Cabernet Franc u blizini Pise i zasađena visoko na brežuljku u unutrašnjosti, u blizini Castiglioncella. Iako izvorni vinograd još uvijek postoji, najveći dio vinogradarskih parcela Sassicaie danas se nalazi na nižim visinama.
Danas je Sassicaia 85% Cabernet Sauvignon i 15% Cabernet Franc.
Fermentira se u nehrđajućem čeliku, a zatim odležava u francuskim hrastovim bačvama, jedna trećina novih, 24 mjeseca.
„Bogata i koncentrirana, ova crvena boja sadrži crne ribizle, kupine, ljubičice, mineralne i začinske okuse. Gust, ali živahan, strukturiran, ali besprijekorno uravnotežen, sa živom kiselošću koja upravlja dugim aftertaste-om. Hrast je lijepo integriran. Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Najbolje od 2023. do 2042.“ Bruce Sanderson
Sassicaia je zauzela svoje mjesto u panteonu velikih svjetskih vina i, zahvaljujući uspjehu berbe 2015., dobiva čast da bude proglašena Wine Spectatorovim vinom godine.

REGIJA

REGIJA

Toskana se smjestila u  središnjoj Italiji, poznata je po bogatoj povijesti, tradiciji, umjetnosti i prekrasnom krajoliku. U regiji se nalaze poznati gradovi poput Firence, Pise, Ferrere i Siene. Regija se sastoji od pokrajina Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena i Firenca koja je ujedno i glavni grad regije.

Ono što obilježava krajolik Toskane su prekrasni brežuljci, vinogradi, planine, čempresi, lavande i masline. Toskana je poznata po brojnim dvorcima, palačama, parkovima, vrtovima od kojih su savršeni primjer renesansni vrt Boboli rađen za obitelj Medici.

Firenca i Pisa nose nadimak „gradovi umjetnosti“, dok neki Firencu nazivaju koljevkom renesanse. U Toskani su djelovali umjetnici poput Da Vincia, Michelangela i Botticellia koji su ostavili neizbrisiv trag na području kulture i umjetnosti.

Toskana je jedna od najstarijih i najpoznatijih vinorodnih regija Italije čija tradicija seže još u doba Rimskog carstva. Osim što očarava ljepotom bogatog krajolika, planina, šuma, brda i parkova, najveći pogled plijeni svojim prekrasnim vinskim podrumima i vinogradima. Najpoznatija vina Toskane su Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano.

Chianti vina su najslavnija vina Toskane. To su suha vina te variraju od lakšeg do punog tijela. Proizvode se od sorte Sangiovese uz mali dodatak Caniola, Trebbiana Toscano i Malvasia del Chianti dok se posljednje dvije sorte ne koriste više od 2005. godine. Vina imaju poseban voćni karakter te mirisom podsjećaju na ljubičice i trešnje, a okusom na višnje.

Brunello di Montalcino je jako cijenjeno crno vino iz grada Montalcina. Rađeno je od sorte Sangiovese. Brunello je vino moćnog tijela, duboke boje i izraženih tanina. Vino ima odličan potencijal starenja.

Više od 80% proizvodnje u Toskani čine crna vina, po kojima je postala slavna, a glavna sorta je Sangiovese. Sorta vinove loze Sangiovese je jedna od najcjenjenijih i najrasprostranjenijih kultivara Italije, a najbolje uspjeva u Toskani. Toskana je slavu stekla upravo zahvaljujući ovoj sorti, iako je sortiment izuzetno širok (na primjer, Cabernet sauvignon je zasađen u Toskani prije više od 250 godina, ali je tek nedavno postao popularan). Od bijelih sorti najčešća je Trebbiano, a slijede MalvasiaVermentino i Vernaccia.

Toskana je osim po kulturi i enologiji poznata i po gastronomiji. Neke od najpoznatijih su maslinovo ulje, sladoled (gellato), sirevi riccota, pecorino, ovčji sirevi različite starosti, sušene rajčice te vrganji i tartufi. Toskanska kuhinja poznata je po korištenju sviježih namirnica koje se izvrsno sljubljuju s umacima i crnim vinom.

O VINARIJI

O VINARIJI

Povijest Tenuta San Guido Sassicaie započela je 1944. godine kada je Mario Incisa kupio plemke Cabernet Sauvignona i Cabernet franca te ih zasadio na padinama imanja San Guido, nazvanih Castiglioncello.

Danas se vinarija nalazi kod San Guido Oratorya, a sagrađena  je 1960. godine. Treća, manja vinarija izgrađena 2007. godine namjenjena je čuvanju hrastovih bačava za odležavanje Sassicaia.

Vinogradi Tenuta San Guido pokrivaju oko 90 hektara te su podjeljeni na područja ovisno o njihovim karakteristikama, ekspozicije i tla. Neke vinove loze zasađene su na nadmorskim visinama od 200-300 metara.

Proizvodnja se zasniva na niskom prinosu kako bi se osiguralo zdravo grožđe bogato prirodnim šećerima, taninima i ekstraktima.