REGIJA / REGION
Mazzei Zisola Doppiozeta crno vino iz Noto Rosso Denominazione Di Origine Controllata sa Sicilije. To je vrhunsko vino imanja Zisola koje se nalazi otprilike 1 km od grada Noto .
Zisola je u vlasništvu Mazzeija koji su poznatiji po svojim toskanskim vinima, uključujući njihov Chianti iz Castello di Fonterutoli , i uložili su značajnu količinu novca da ovo imanje dovedu do svojih visokih standarda. Imanje se sastoji od 50-ak hektara s oko 21 hektar vinograda – ostatak je namijenjen za uzgoj maslina, agruma i badema.
Vinogradi se nalaze na nadmorskoj visini od 130 m i karakteriziraju ih tla srednje teksture, izrazito vapnenasta s bogatom kičmom. Loze su posađene “ad alberello”, sustav loze sa slobodnim grmljem koji se obično koristi u južnoj Italiji i na otocima. Loze se drže male i bez rešetki, što odgovara siromašnim tlima i slaboj količini oborina u regiji. Nero d’Avola dobro podnosi vruću i suhu klimu, a duga vegetacijska sezona i hladni morski povjetarac omogućuju grožđu da razvije aromatične spojeve i potpuno sazrije. Vinarija Zisola Estate opremljena je bačvama od nehrđajućeg čelika s kontroliranom temperaturom ukupnog kapaciteta 1000 hektolitara za fermentaciju i 200 barriquea od francuskog hrasta za odležavanje.
Mazzei Zisola Doppiozeta a red wine from the Noto Rosso Denominazione Di Origine Controllata of Sicily. It is the flagship wine of the Zisola Estate located approximately 1km from the town of Noto.
Zisola is owned by Mazzei who are more famous for their Tuscan wines, including their Chianti from Castello di Fonterutoli, and have invested a significant amount of money in bringing this estate up to their high standards. The estate consists of some 50 hectares with around 21 hectares of vineyards – the rest is set aside for growing olives, citrus fruit and almonds.
The vineyards are located at a height of 130 above sea level and are characterized by medium texture soils, strongly calcareous with a rich backbone. The vines are planted “ad alberello” a free stading bush vine system commonly used in southern Italy and the islands. The vines are kept small and untrellised which suits the poor soils and low rainfall of the region. Nero d’Avola tolerates hot and dry climates well and the long growing season and cooling sea breezes allow the grapes to develop aromatic compounds and ripen fully. The Zisola Estate winery is equipped with temperature-controlled stainless steel vats with a total capacity of 1,000 hectoliters, for fermentation, and 200 barriques of French oak, for aging.