DR.LOOSEN, DR. L RIESLING SPARKLING

97,50kn

Na zalihi

Preuzmi pdf
SKU: 92244 Kategorija:
Opis

Proizveden je od 100% grožđa Rizlinga. Ima delikatno i nježno perlanje, te boju slame. Raskošan zeleni cvjetni miris zajedno s dinjom i breskvom. Snažni okus koštunjičavog voća (jabuka), med i mandarine. Živahan i elegantan. Završetak je suh s malom naznakom slatkoće.

REGIJA

REGIJA

Mosel je jedna od 13 vinskih regija Njemačke za kvalitetna vina (Qualitatswein), a ime je dobila po rijeci Mosel koja gradi reljef regije. Treća je po količini proizvednog vina u Njemačkoj, no mnogi je smatraju najprestižnijom regijom kod internacionalne prodaje i prezentacije Riesling vina.

Vjeruje se da su vinovu lozu u ovo područje donijeli Rimljani kako bi imali lokalni izvor vina, jer je cijena prijevoza vina iz Italije bila preskupa i nepraktična. U srednjem vijeku nastala su mnoga sela koja su bila usredotočena na proizvodnju vina pa se nazivaju Winzerdörfer (vinska sela). Najpoznatije takvo selo je bilo Bernkastel. Kako bi dobili više zemlje koja se može obrađivati, vinogradari su u 16. stoljeću pomoću eksploziva razbijali veće kamenje. U 17. stoljeću Mosel se počeo prepoznavati po vinima proizvedenima od Rizlinga zbog čega je u 18. stoljeću princ Trier-a naredio da svi vinogradi u Moselu moraju biti zasađeni samo Rizlingom. Najveći uspon u proizvodnji i popularnosti Mosel vina, prvenstveno proizvedena od Rizling grožđa, doživjela su u 19. stoljeću. U 20. st. mnogi vinogradi koji nisu idealni za Rizling zasadili su se Müller-Thurgau-om. U posljednje vrijeme Mosel, pa tako i cijela Njemačka, posvetila se mijenjanju reputacije o njihovim suhim vinima koja prije nisu bila po svim standardima europskih zemalja suha vina.

Regija se proteže od dolina rijeka Mosel, Saar i Ruwer do Koblenz-a te Trier-a i regije Rhineland-Palatinate. Mosel je najpoznatiji po strimim padinama na kojima se uzgaja vinova loza s pogledom na rijeku. S nagibom od 65°vinograd Calmont u selu Bremm je najstrmiji vinograd na svijetu.

Mosel je najviše poznat po svom vinu koje se proizvodi od Rizling grožđa, ali također Elbing i Müller-Thurgau sorte mnogo doprinose proizvodnji vina. U posljednja dva desetljeća proizvodnja vina od grožđa Pinot noir (Spätburgunder) je u porastu te je od velikog internacionalnog interesa. Mosel ima 9 034 hektara zasađenih vinograda, od toga više od 50% je Rizling.

Zbog sjeverne pozicije Mosel-a, vina proizvedena od Rizlinga su većinom lagana, s manjom koncentracijom alkohola, svježa i s većim kiselinama te često imaju cvjetne arome prije nego poznate voćne arome Rizlinga.

Većina vinograda ima tlo različitih naslaga škrljica koja su bila formirana kroz povijesna razdoblja, zbog čega vina imaju mineralnu notu te često kompleksnost okusa. Tlo je većinom porozan škrljevac što je savršeno zbog velike količine padalina koje protječu kroz njega i zadržavanja topline tla. Klima Mosela je sjeverno kontinentalna s niskim temperaturama, ljeti je prosječna temperatura 18°C. Najbolji vinogradi nalaze se na padinama okrenutima prema rijeci od kojih se reflektira sunce te time dobivaju potrebnu toplinu za sazrijevanje grožđa.

O VINARIJI

O VINARIJI

Vinogradi Dr. Loosen smješteni su kraj rijeke Mosel u pokrajini Mosel, te su u vlasništvu obitelji već više od 200 godina.

Kada je Ernst Loosen preuzeo vinariju 1988. godine shvatio je da s vinovom lozom, kojoj je prosječna dob bila 60 godina, i vrhunskim položajima vinograda ima savršenu sirovinu za proizvodnju vrhunskih Rislinga.

Kako bi to uspio Ernst je drastično smanjio prinos po hektaru te prestao upotrebljavati umjetna gnojiva već je koristio samo organska gnojiva i izmjenu tla. Svoju posvećenost održivih navika u vinogradu prenio je i u vinariju koristeći materijale koji se recikliraju, smanjena potrošnja vode i efikasno korištenje energije.

Prilikom berbe inzistira samo na najboljem grožđu koje se zatim pažljivo i nježno prerađuje kako bi vino razvilo svoj puni potencijal s minimalnim korištenjem tehnologije. Danas su vina Dr. Loosen nagrađivana najvećim nagradama i mjerilo su kvalitete.