CHATEAU LA NERTHE, Châteauneuf-du-Pape BLANC

Vino je ugodno svijetlo žute boje s zelenim nijansama. Na nosu se osjete intenzivni mirisi bijele breskve, grejpa, kruške, kandiranog citrusa te dašak crnog ribizla. Na nepcu se osjeti znatna svježina nadopunjena s voćnim okusima (bijela breskva i kandirano sušeno voće) te citrusom i ljubičicom. Završetak je dug s notama ananasa, zelene banane te ugodne slatkoće.

Preuzmi pdf
SKU: 1VN136 Kategorija:
REGIJA

REGIJA

Pokrajina Provansa se nalazi na jugu Francuske uz sam mediteran te je jedna od regija koja ima vema bogatu i dugu povijest. Ime Provansa dolazi od lat. nostra provincia što znači moja provincija.

Današnj Marseille osnovan je u 6. stoljeću prije Krista od strane trgovaca koji su počeli naseljavati ovo područje te tu saditi vinovu lozu i raditi vino, zbog čega je Provansa najstarija vinarska regija u Francuskoj. Tadašnja vina crna vina nisu bila macerirana već brzo prerađena pa su imala blijedo roza boju. Vina Marssalie-a bila su poznata po cijelom rimskom carstvu.

Regija je bila kolonizirana od strane vladara Barcelone, kraljestva Burgundije i Rimskog carstva, no najveći utjecaj na vinograde i vinarstvo u Provansi imali su katolički redovnici. Zbog različitih povijesnih utjecaja u Provansi se sadi mnogo različitih sorti vinove loze.

Kroz cijelu Provansu kao udomaćene divlje vrste raste ružmarin, borovica, timjan i lavanda, mnogi vele da one zajedno daju posebnu notu provansalskim vinima.

Provansa ima klimu koja je odlična za uzgoj grožđa; dobiva puno sunca i ne previše kiše, ima tople dane s hladnijim noćima te mediteran koji ublažava temperature i vjetrovi s mora koji održavaju vinograde suhima i bez bolesti. Provansa također ima i mnogobrojne planinske lance i teksture u reljefu (padine i udoline) koje zajedno s raznovrsnim tlom i klimom čine savršene uvijete za vinovu lozu.

Zbog većine regije te mnogo različitih utjecaja (klima, visinska pozicija vinograda, tlo i padaline) razlika u početku berbe na toplom jugu i u hladnijim područjima unutrašnjosti regije može biti i do 60 dana.

Provansa je jedna od najviše podcjenjenijih vinskih regija u Francuskoj, a najveća je regija u Francuskoj po proizvodnji vina. Provansina proizvodnja vina najviše se bazira na proizvodnji rose-a (89% ukupne proizvodnje) te jedina ima institut za istraživanje istog. Područje Cassis-a poznato je po proizvodnji bijelih vina dok je Bandol-o poznato po proizvodnji crnih vina.

Vina provanse bila su lošeg statusa sve do 1971. kada je Hugh Johnson napisao kritiku o vinima te pohvalio rose iz Provanse. Od tada u Provansi se sade visokokvalitetne sorte te se koriste nove tehnologije i metode u proizvodnji.

O VINARIJI

O VINARIJI

Chateau ima dugu povijest koja seže do daleke 1560. godine. Dvorac zajedno s 90 hektara vinograda došlo je do izražaja i ispunjenja svog potencijala 1985. godine kada je obitelj Ricard kupila zemljište.

Pod vodstvom Alana Dugasa imanje proizvodi vina izvrsne kvalitete s fokusom na organsku proizvodnju. Od 1998. godine vinarija ima AB Organic certifikat. Vino se proizvodi u tankovima nehrđajučeg čelika te betonskim tankovima. 2008. godine nakon umirovljenja Alana Dugasa vinariju je preuzeo Christian Voeux.

Većina vina je vinificirana u drvenim bačvama te su rano spremna za konzumaciju. Vina nisu filtrirana, bijela vina su bogatija voćnim okusima od većine bijelih Chateauneufs-a.