REGIJA
Speyside je “zaštićeno područje” za destilaciju škotskog viskija prema zakonu vlade Velike Britanije. Ova regija uključuje područje između gorja na zapadu, Aberdeenshirea na istoku i prostire se na sjever do nacionalnog parka Cairngorms.
Speyside single malts su single malt škotski viskiji, destilirani u Strathspeyu, području oko rijeke Spey u Morayu i Badenochu i Strathspeyu, na sjeveroistoku Škotske.
Ova suha, topla regija prirodna je za destilatore viskija jer je u blizini farmi ječma, sadrži rijeku Spey i blizu je atlantske luke Garmouth. Kaže se da voda na tom području ima “najnižu razinu otopljenih minerala” od bilo kojeg područja u Škotskoj, a to može utjecati na okus njegovih viskija. Što objašnjava objašnjava “kvarcit” koji na izvoru zadržava visoku razinu minerala u miješanju s vodom.
Dva najprodavanija single malt viskija na svijetu, The Glenlivet i Glenfiddich, dolaze iz Speysidea. Strathspey ima najveći broj destilerija u bilo kojem od područja proizvodnje viskija u Škotskoj. Samo Dufftown ima šest radnih destilerija s godišnjim kapacitetom od 40,4 milijuna litara žestice.
Općenito je mišljenje da viskiji u regiji imaju voćnu prirodu u rasponu od zrelih krušaka do sultana, a neki pokazuju i slatke, karamele i voćne note. Također navodi se da uporaba treseta ovdje nije česta, pa mnogi viskiji nisu zadimljeni; čime možemo zaključiti da je tipično da je većina Speyside viskija voćno, slatko i orašasto, s notama jabuke, meda, vanilije i začina.
Speyside is a “protected region” for Scotch Whisky distilling under UK Government legislation. This region includes the area between the Highlands to the west, Aberdeenshire in the east and extending north to the Cairngorms National Park.
Speyside single malts are single malt Scotch whiskies, distilled in Strathspey, the area around the River Spey in Moray and Badenoch and Strathspey, in northeastern Scotland.
This dry, warm, region is a natural for whisky distillers because it is close to barley farms, contains the River Spey and is close to the Atlantic port of Garmouth. The water in the area is said to have “the lowest level of dissolved minerals” of any area in Scotland, and that may affect the taste of its whiskies. What he explains is explained by “quartzite” which at the source retains a high level of minerals when mixed with water.
The two best-selling single malt whiskies in the world, The Glenlivet and Glenfiddich, come from Speyside. Strathspey has the greatest number of distilleries of any of the whisky producing areas of Scotland. Dufftown alone has six working distilleries with an annual capacity of 40.4 million litres of spirit.