Sold out

AINNEAMH, INCHMURRIN SINGLE MALT 19YO whisky 63,2%vol 0,70L

275,00

Izdanje Inchmurrin iz regije Highland ograničeno je na samo jednu vrlo posebnu bačvu viskija, pažljivo odležalo u skladištima u Škotskoj prije nego što je odabrano kad dostigne savršenu dob od 19 godina. Svaka se flašira na način na koji je destilator namjeravao – bez hladne filtracije ili bojenja i predstavljena s jačinom bačve od 63,2 ABV. Inchmurrin single malt odležan je u bačvi Hogshead, strogo ograničen na 276 boca boca iz jedne bačve. Lagani i cvjetni nos sa složenim i začinskim notama. Šumski med i drvene note na nepcu s dugim, ali nježnim završetkom.

Ainneamh” je škotski galski što znači „Rijetko“,i predstavljen je našom ikonom, neuhvatljivim bijelim jelenom. Viđen samo nekoliko puta u Škotskoj i snimljen samo nekoliko puta u kameri, ova neuhvatljiva zvijer savršeno bilježi naše vrijednosti i sadržaj ove vrlo posebne boce viskija – snagu, veličanstvenost i gracioznost.

The Inchmurrin release from Highland is limited to just one very special cask of whisky, carefully aged in our warehouses in Scotland before being selected when it has reached the perfect age of 19 years. Each is bottled the way the distiller intended – without chill filtration or colouring and presented at cask strength 63,2 ABV. Inchmurrin single malt is aged in a Hogshead barrel, strictly limited to 276 bottles at cask strength. Light and floral nose with complex and spicy notes. Forest honey and wood notes on the palate with a long but gentle finish.

Ainneamh’ is Scots Gaelic meaning ‘Rare’, represented by our icon, the elusive white stag. Only seen in Scotland on a handful of occasions, and captured just a few times on camera, this elusive beast perfectly captures our values and the contents of this very special bottle of whisky – strength, majesty and grace.

 

Nema na zalihi

Ukoliko na zalihama nema dovoljna količina za Vašu narudžbu, slobodno nas kontaktirajte putem mail-a:  info@svijet-vina.hr

SKU: 1W4 Kategorije: ,
REGIJA

REGIJA

Highlands je po površini daleko najveća regija škotske proizvodnje viskija. Highland High Terroir pogodan je za proizvodnju viskija, što ilustrira preko 40 različitih destilerija raširenih po regiji, uključujući neke od najstarijih u Škotskoj.

Regija, kako je definira Udruženje škotskog viskija, pokriva sve kopno sjeverno od zamišljene crte koja prolazi između ušća rijeka Clyde i Tay. Ogromna veličina područja čini gotovo nemogućim generalizirati stil ovdje izrađenog viskija, koji se kreće od moćnog i bogatog na sjeveru i zapadu do lakšeg i nježnijeg na jugu i istoku. Regija Highland u Škotskoj, ova kategorizacija uključuje viskije proizvedene na otocima oko perimetra Škotske (otočni Singl maltovi ), osim za Islay. Uz to, područje uključuje i određena nizinska područja na sjeveroistoku zemlje poput Banffshirea i Aberdeenshirea.

Topografija Gorja znatno se razlikuje od južne Škotske, budući je daleko oštrija, brdovitija i udaljenija te je kao takva povijesno prikladnija za proizvodnju viskija. Kad su u 17. stoljeću uvedene trošarine za destilaciju viskija, proizvođači su viski počeli proizvoditi ilegalno, a gradnja destilerija u nepristupačnom zemljištu u gorju olakšavala je prikrivanje od vlasti. Mekana voda bogata mineralima filtrirana kroz drevnu podlogu i hladna, vlažna klima također su pomogle situaciji, a Highlands je od tada postao jedna od ključnih regija za proizvodnju viskija u zemlji.

The Highlands is by far, the largest whisky-producing region of Scotland in terms of area. The terroir of the Highlands is well-suited to the production of whisky, illustrated by over 40 different distilleries spread across the region, including some of Scotland’s oldest. 

The region, as defined by the Scotch Whisky Association, covers all the land north of an imaginary line running between the estuaries of the rivers Clyde and Tay. The vast size of the area makes it almost impossible to generalize about the style of whisky made here, which ranges from powerful and rich in the north and west to lighter and more delicate in the south and east. Highland region of Scotland, this categorization includes the whiskies produced on the islands around the perimeter of Scotland (the Island single malts), except for Islay. Incongruously, the area also includes certain lowland areas in the North-East of the country such as Banffshire and Aberdeenshire.

The topography of the Highlands is vastly different from that of southern Scotland, being far more rugged, hilly and remote and, as such, more historically suited to the production of whisky. When excise taxes were introduced in the 17th Century for whisky distillation, producers began to make whisky illegally, and building distilleries in the inaccessible land in the Highlands made concealment from the authorities easier. The soft, mineral-rich water filtered through the ancient bedrock and the cold, damp climate helped the situation as well, and the Highlands has since become one of the key whisky-producing regions of the country.

O DESTILERIJI

O DESTILERIJI

Inchmurrin je jedan od pojedinačnih sladova proizvedenih u destileriji Loch Lomond, koja je razvijena od svog osnutka 1966. godine kako bi mogla proizvoditi najmanje osam vrsta alkoholnih pića. Kao i većina šećera i slada, u povijesti je uglavnom bio rezerviran za mješavine tvrtke, usprkos kratkotrajnoj i maloserijskoj seriji objavljenoj sredinom 2000-ih u asortimanu Distillery Select. Otkako je tvrtka kupljena 2014. godine, Inchmurrin je preuzeo značajniju ulogu u portfelju, s trenutnim varijantama, uključujući slad od 12 i 18 godina iz određenih bačava stabla s Madeire. Sazrijevanje bačve viskija jedan je od najutjecajnijih procesa koji definiraju okus viskija. Iako je vremensko razdoblje sazrijevanja viskija važno, vrsta bačve je presudna. Drvo bačve dodaje različite složene okuse karakteru destilerije koja je već u novom ruhu. Različite bačve nude različite okuse. Inchmurrin karakter je tipično voćni, cvjetni i mekan. Inchmurrin je stekao značajniju ulogu pod novim vlasništvom Colina Matthewsa i Exponent Private Equitya i dio je još uvijek razvijajuće ponude sladova otoka Loch Lomond Island.

Inchmurrin je i najveći slatkovodni otok na Britanskim otocima, a nalazi se u Loch Lomondu.

Hogshead su druga najčešća vrsta bačve koja se koristi za sazrijevanje škotskog viskija zapremine približno 225-250 litara . Hogshead uglavnom su također izrađene od američkog bijelog hrasta i zaista su često građene od dasaka izvorno uzetih iz bačvi od burbona. Međutim, veća veličina čini ih pogodnijima za malo dulje razdoblje sazrijevanja. Hogsheads koji se koriste za sazrijevanje škotskog viskija možda su ranije koristili za držanje drugih žestokih pića, a sherry hogsheads su najčešće od njih.

Inchmurrin is one of the individual malts produced at the Loch Lomond distillery, which has been developed since its founding in 1966 to be able to produce at least eight types of alcoholic beverages. Like most sugars and malts, it has historically been largely reserved for the company’s blends, despite a short-lived and small-batch series published in the mid-2000s in the Distillery Select range. Since the company was acquired in 2014, Inchmurrin has adopted a more significant role in the portfolio, with current variants including 12- and 18-year-old malts from specific barrels of trees from Madeira. The cask maturation of whisky is one of the most influential processes that define the taste of whisky. While the length of time the whisky matures is important, the type of the cask however is crutial. The wood of the cask adds the different complex flavours to the distillery character that is already in the new made spirit. Different casks offer different flavours. Inchmurrin’s character is typically fruity, floral and soft. Inchmurrin has acquired a more significant role under the new ownership of Colin Matthews and Exponent Private Equity, and is part of the still developing Loch Lomond Island Collection malts range.

Inchmurrin is also the largest fresh water island in the British Isles, and it sits in Loch Lomond.

Hogshead are the second most common type of barrel used to mature Scotch whiskey and have a volume of approximately 225-250 liters. Hogsheads are mostly also made of American white oak and are indeed often built from planks originally taken from bourbon barrels. However, the larger size makes them more suitable for a slightly longer ripening period. Hogsheads used to mature Scotch whiskey may have been used earlier to hold other spirits, and sherry hogsheads are the most common of these.