ADAMI, DEI CASEL PROSECCO extra dry

Preuzmi pdf
SKU: 10290 Kategorija:
Opis

Opis

Casel na lokalnom dijalektu znači male kuće na brdu, ali je također i nadimak za obitelj Adami. Prosecco je slamnato žute boje s dogotrajnim i delikatnim perlanjem. Dei Casel je proizveden od grožđa Glera. Na nosu se osjeti voće, jabuke, breskve i tropsko voće te glicinija i cvijet akacije.  Baršunast, sviježe voćne note s puninom okusa koji traje preslikavaju mirise koji se osjete na nosu.

REGIJA

REGIJA

Veneto je jedna od 20 talijanskih regija,smještena u najsjevernijem dijelu Italuje, glavni grad regije je Venecija. Regija je nekada bila dio Mletačke republike.

Regija Veneto ima najrazvijeniji turizam od svih regija u Italiji kroz koji prezentira svoju kulturnu i povjesnu baštinu Mletačke republike. Bogatstvo arhitekture i kulture dokaz je koliko je nekada Venecija imala utjecaja u ovom dijelu Europe. Danas se ekonomija regije bazira na industriji, modi te turizmu. Iako važnost pojoprivrede opada u regiji ona je veoma važna za regiju te je jedna od najproduktivnijih u Italiji.

Regija Veneto ima izuzetne krajolike koji se protežu od Dolomita do istočnih obala jezera Garda i Peschiera del Garda, rijeke Po i njezine delte, Venecijanske lagune te dugih pješčanih plaža tipa Jesolo, Bibione, Cavallinoi Caorle.

Veneto je i domovina mnogih poznatih talijanskih vina, a najpoznatija su Saove, Breganze Bianco, Prosecco, Bardolino i Amarone della Valpolicella. Također se proizvode i pjenušava vina (spumante) te grappa (rakija od grožđa). Veneto proizvodi najviše DOC boca vina od svih ostalig regija u Italiji. Amarone della Valpolicella proizvodi se od visoko kvalitetnog grožđa uzgojenog na brdima kod Verone te spada u jedne od najskupljih crnih vina svijeta.

Regija je zaštićena od ekstremnih klimatskih uvijeta Alpa, podnožja brda Veneta imaju hladniju klimu koja je pogodna za uzgoj sorata grožđa poput Garganega (glavna sorta za Saove vino). Dok toplija klima bliže Jadranskome more s dolinama rijeka i jezera su pogodna za sorte Valpolicella, Amarone i Bardolino od kojih ce proizvodi crno vino. Blizu Venecijanske lagune, između brda Treviso, rijeke Piave i Jadranskog mora proizvodi se slavan Prosecco (od sorte grožđa Glera).

U središnjem dijelu Veneta gdje prevladava mediteranska mikroklima kod Colli Euganei, brda blizu Padove, poznata je po proizvodnji pjenušavog desertnog vina, Moscato fior d’arancio. Breganze je područje poznato po proizvodnji desertnog vina Torcolato od grožđa Vespaiolo.

Proizvođači grožđa i vinari regije Veneto koriste moderne metode i sisteme uzgoja kako u vinogradu tako i u podrumu. Iako su najpoznatija vina regije bazirana na domaćim sortama grožđa poput Glera (Prosecco) i Verduzzo, visoka potražnja za Veneto vinima potakla je proizvođače da eksperimentiraju sa sortama Cabernet, Chardonnay i Pinot. Veneto ima preko 90 000 hektrara posađenih vinograda od kojih je 35 400 hektara pod DOC-om. Bijelo vino zauzima 55% proizvodnje vina u regiji.

Jedna od najpoznatijih agronomskih fakulteta za vinogradarstvo i vinarstvo nalazi se upravo u regiji Veneto u mjestu Conegliano, a također najpoznatiji vinski sajam Italije (VinItaly) održava se svakog proljeća u Veroni.

O VINARIJI

O VINARIJI

Alta Marca područje u blizini Treviso-a poznato je po odličnim vinima već od srednjeg vijeka. Prvoklasna bijela vina proizvode se ovdje od 1606. godine kako je pronađeno u povijesnim spisima.

1920. godine Abel Adami je kupio vinograd prirodnog oblika amfiteatra od Count Balbi Valier u području Alta Marca. Ovaj prekrasan vinograd bio je savršeni početak za proizvodnju grožđa zajedno sa svojim sinom Adrianom. Abel je odlučio odvojiti ovaj vinograd od ostalih zbog svojih specifičnih karakteristika, no tek 1933. godine on je u javnost pustio svoje prvo vino.

 

Adriano Adami nastavio je obiteljsku tradiciju te gradio ime za njihov visoko kvalitetan Prosecco. 1980. godina u vinariju je stigla treća generacija obrazovanih enologa Armando i Franco Adami koji su kombinirali obiteljsku tradiciju sa specijalizacijom i tehnologijom. S modernom tehnologijom i proizvodnjom pjenušavih vina počeli su se širiti na nova tržišta.

 

Danas proizvode oko 750 000 boca s grožđem iz 50 hektara vinograda, 12 hektara svojih, a ostalo od malih proizvođača koji su usko vezani s vinarijom i njihovom metodologijom.