REGIJA
Pokrajina Provansa se nalazi na jugu Francuske uz sam Mediteran te je jedna od regija koja ima vema bogatu i dugu povijest. Ime Provansa dolazi od lat. nostra provincia što znači moja provincija.
Današnji Marseille osnovan je u 6. stoljeću prije Krista od strane trgovaca koji su počeli naseljavati ovo područje, te tu saditi vinovu lozu i raditi vino, zbog čega je Provansa najstarija vinarska regija u Francuskoj. Tadašnja vina crna vina nisu bila macerirana, već brzo prerađena pa su imala blijedo roza boju. Vina Marssalie-a bila su poznata po cijelom rimskom carstvu.
Regija je bila kolonizirana od strane vladara Barcelone, kraljevstva Burgundije i Rimskog carstva, no najveći utjecaj na vinograde i vinarstvo u Provansi imali su katolički redovnici. Zbog različitih povijesnih utjecaja u Provansi se sadi mnogo različitih sorti vinove loze.
Kroz cijelu Provansu kao udomaćene divlje vrste rastu ružmarin, borovica, timjan i lavanda, mnogi kažu da one zajedno daju posebnu notu provansalskim vinima.
Provansa ima klimu koja je odlična za uzgoj grožđa; dobiva puno sunca i ne previše kiše, ima tople dane s hladnijim noćima, Mediteran koji ublažava temperature te vjetrove s mora koji održavaju vinograde suhima i bez bolesti. Provansa također ima i mnogobrojne planinske lance i teksture u reljefu (padine i udoline) koje zajedno s raznovrsnim tlom i klimom čine savršene uvjete za vinovu lozu.
Zbog velićine regije te mnogo različitih utjecaja (klima, visinska pozicija vinograda, tlo i padaline), razlika u početku berbe na toplom jugu i u hladnijim područjima unutrašnjosti regije može biti i do 60 dana.
Provansa je jedna od najviše podcjenjenijih vinskih regija u Francuskoj, a najveća je regija u Francuskoj po proizvodnji vina. Provansina proizvodnja vina najviše se bazira na proizvodnji rose-a (89% ukupne proizvodnje) te jedina ima institut za istraživanje istog. Područje Cassis-a poznato je po proizvodnji bijelih vina dok je Bandol-o poznato po proizvodnji crnih vina.
Vina provanse bila su lošeg statusa sve do 1971. kada je Hugh Johnson napisao kritiku o vinima te pohvalio rose iz Provanse. Od tada u Provansi se sade visokokvalitetne sorte te se koriste nove tehnologije i metode u proizvodnji.