Château d’Esclans, GARRUS

Vino je blago ružičaste boje sa snažnim mirisima breskve, sušene kruške, kandiranog citrusa, začina, vanilije, kamena i krede. Snažno vino dozrijevano u hrastovim bačvama pokazuje bogate okuse i sjajnu strukturu. Na nepcu se osjete okusi zrelog bobičastog voća, začina, đumbira, kadulje i vanilije. Završetak mu je dug i intenzivan.

Preuzmi pdf
SKU: 10150 Kategorija:
REGIJA

REGIJA

Pokrajina Provansa se nalazi na jugu Francuske uz sam mediteran te je jedna od regija koja ima vema bogatu i dugu povijest. Ime Provansa dolazi od lat. nostra provincia što znači moja provincija.

Današnj Marseille osnovan je u 6. stoljeću prije Krista od strane trgovaca koji su počeli naseljavati ovo područje te tu saditi vinovu lozu i raditi vino, zbog čega je Provansa najstarija vinarska regija u Francuskoj. Tadašnja vina crna vina nisu bila macerirana već brzo prerađena pa su imala blijedo roza boju. Vina Marssalie-a bila su poznata po cijelom rimskom carstvu.

Regija je bila kolonizirana od strane vladara Barcelone, kraljestva Burgundije i Rimskog carstva, no najveći utjecaj na vinograde i vinarstvo u Provansi imali su katolički redovnici. Zbog različitih povijesnih utjecaja u Provansi se sadi mnogo različitih sorti vinove loze.

Kroz cijelu Provansu kao udomaćene divlje vrste raste ružmarin, borovica, timjan i lavanda, mnogi vele da one zajedno daju posebnu notu provansalskim vinima.

Provansa ima klimu koja je odlična za uzgoj grožđa; dobiva puno sunca i ne previše kiše, ima tople dane s hladnijim noćima te mediteran koji ublažava temperature i vjetrovi s mora koji održavaju vinograde suhima i bez bolesti. Provansa također ima i mnogobrojne planinske lance i teksture u reljefu (padine i udoline) koje zajedno s raznovrsnim tlom i klimom čine savršene uvijete za vinovu lozu.

Zbog većine regije te mnogo različitih utjecaja (klima, visinska pozicija vinograda, tlo i padaline) razlika u početku berbe na toplom jugu i u hladnijim područjima unutrašnjosti regije može biti i do 60 dana.

Provansa je jedna od najviše podcjenjenijih vinskih regija u Francuskoj, a najveća je regija u Francuskoj po proizvodnji vina. Provansina proizvodnja vina najviše se bazira na proizvodnji rose-a (89% ukupne proizvodnje) te jedina ima institut za istraživanje istog. Područje Cassis-a poznato je po proizvodnji bijelih vina dok je Bandol-o poznato po proizvodnji crnih vina.

Vina provanse bila su lošeg statusa sve do 1971. kada je Hugh Johnson napisao kritiku o vinima te pohvalio rose iz Provanse. Od tada u Provansi se sade visokokvalitetne sorte te se koriste nove tehnologije i metode u proizvodnji.

O VINARIJI

O VINARIJI

Chateau d’Esclans nalazi se na iznimnoj poziciji, na povišenoj površini u blizini antičkog rimskog grada Frejus-a na obali mediterana. Današnji chateau bio je izgrađen u 19. stoljeću po uzoru na Tucsan Villa-u.

Chateau d’Eclans nalazi se u centru odjeljenja Var u kojoj se nalazi većinski dio proizvodnje AOC rose-a.

Vlasništvo chateau-a je bilo sve do 1994. kada ga je kupio švedski umirovljenik koji je počeo s malom proizvodnjom vina. No 2006. godine chateau je kupio Sacha Lichine te se proizvodnja vina stavila na novi nivo. Danas imanje posjeduje 44 hektara vinograda.

Najstarije i najzastupljenije grožđe u vinogradima je Grenache, neko čak staro ido 90 godina. Slijede ga Vermentino, Cinsault, Merlot, Mourvedre, Syrah i Tibouren.