BIBI GRAETZ, CASAMATTA ROSSO

125,00kn

Na zalihi

Preuzmi pdf
SKU: 92750 Kategorije: ,
REGIJA

REGIJA

Toskana se smjestila u  središnjoj Italiji, poznata je po bogatoj povijesti, tradiciji, umjetnosti i prekrasnom krajoliku. U regiji se nalaze poznati gradovi poput Firence, Pise, Ferrere i Siene. Regija se sastoji od pokrajina Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena i Firenca koja je ujedno i glavni grad regije.

Ono što obilježava krajolik Toskane su prekrasni brežuljci, vinogradi, planine, čempresi, lavande i masline. Toskana je poznata po brojnim dvorcima, palačama, parkovima, vrtovima od kojih su savršeni primjer renesansni vrt Boboli rađen za obitelj Medici.

Firenca i Pisa nose nadimak „gradovi umjetnosti“, dok neki Firencu nazivaju koljevkom renesanse. U Toskani su djelovali umjetnici poput Da Vincia, Michelangela i Botticellia koji su ostavili neizbrisiv trag na području kulture i umjetnosti.

Toskana je jedna od najstarijih i najpoznatijih vinorodnih regija Italije čija tradicija seže još u doba Rimskog carstva. Osim što očarava ljepotom bogatog krajolika, planina, šuma, brda i parkova, najveći pogled plijeni svojim prekrasnim vinskim podrumima i vinogradima. Najpoznatija vina Toskane su Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano.

Chianti vina su najslavnija vina Toskane. To su suha vina te variraju od lakšeg do punog tijela. Proizvode se od sorte Sangiovese uz mali dodatak Caniola, Trebbiana Toscano i Malvasia del Chianti dok se posljednje dvije sorte ne koriste više od 2005. godine. Vina imaju poseban voćni karakter te mirisom podsjećaju na ljubičice i trešnje, a okusom na višnje.

Brunello di Montalcino je jako cijenjeno crno vino iz grada Montalcina. Rađeno je od sorte Sangiovese. Brunello je vino moćnog tijela, duboke boje i izraženih tanina. Vino ima odličan potencijal starenja.

Više od 80% proizvodnje u Toskani čine crna vina, po kojima je postala slavna, a glavna sorta je Sangiovese. Sorta vinove loze Sangiovese je jedna od najcjenjenijih i najrasprostranjenijih kultivara Italije, a najbolje uspjeva u Toskani. Toskana je slavu stekla upravo zahvaljujući ovoj sorti, iako je sortiment izuzetno širok (na primjer, Cabernet sauvignon je zasađen u Toskani prije više od 250 godina, ali je tek nedavno postao popularan). Od bijelih sorti najčešća je Trebbiano, a slijede MalvasiaVermentino i Vernaccia.

Toskana je osim po kulturi i enologiji poznata i po gastronomiji. Neke od najpoznatijih su maslinovo ulje, sladoled (gellato), sirevi riccota, pecorino, ovčji sirevi različite starosti, sušene rajčice te vrganji i tartufi. Toskanska kuhinja poznata je po korištenju svježih namirnica koje se izvrsno sljubljuju s umacima i crnim vinom.

O VINARIJI

O VINARIJI

Bibi svoje vino izrađuje u obiteljskoj kući, Castello di Vincigliata, srednjovjekovnom dvorcu s pogledom na Firencu, koji su roditelji kupili kad su se preselili u Fiesole.

Započeo je s malim vinogradom svojih roditelja od dva hektara, koji je organski obrađivao, a ostatak grožđa počeo je uzimati od uzgajivača koji obrađuju nevjerojatna mjesta. Odlučio se osloniti na domaće grožđe i stare vinograde, a na umu je imao jednostavnu ideju: pronaći vinograde koji su sposobni proizvoditi grožđe sa značajkama koje povećavaju potencijalne osobine Sangiovesea, Canaiola, Colorina i Ansonice. Većina odabranih vinograda stari su od 50 do 80 godina.

Potraga za starom vinovom lozom i posebnim teritorijima dovela je do otkrića vinograda na brdima Fiesole, u blizini vinarije, te vinograda u Rufini i Chianti Classicu i Giglio Islandu.

Na tim vinogradima zadnjih 15 godina ne oplođuju i ne obrađuju zemlju, kako bi biljke imale šansu da rastu spontano, bez prisile. Na tim istim zemljama od tada prakticiraju spontani rast  trave, ostavljajući cvijeće i bilje da obogaćuje buket mirisa. Vinarija se također sastoji od malih dijelova teritorija, jer je iskustvo pokazalo da priroda tla može značajno varirati, od jedne čestice do druge. Jednom odabrano grožđe, identificirano i prikupljeno te odvojeno prema mjestu pripadnosti, predstavljeno je odgovarajućim procesima proizvodnje vina u bačvama, čeliku ili troncoconicu.

Podrum je mjesto gdje proces sazrijevanja ploda pronalazi svoj prirodni zaključak, jednostavno i bez sile: bez koncentracije, bez odvoda i niskog sumpora. Ne koriste odabrane kvasce u fermentaciji, kako bi se osiguralo da se identitet vinograda može bolje izraziti. Tvrtka koristi samo vrlo mali postotak novih bačvi, sve ostale su već doživjele do 12 prolaza: tako da se nježno Sangiovese grožđe najbolje može uzdizati u starom drvu, izražavajući sve svoje mirise i mineralnost.

Godine 2000. njegova su vina grubo upala na mirnu toskansku vinsku scenu i krenula u osvajanje fanova diljem svijeta zbog njihovog okusa, složenosti i elegancije. U Testamatti stvorio je jedno od najvećih talijanskih kultnih vina i zajedno s Colori-jem izrađuje dva najkvalitetnija crvena vina u Italiji.