Akcija

CHRISTIAN MOREAU, CHABLIS PREMIER CRU VAILLON

361,00kn 306,85kn

Vino je proizvedeno od grožđa Chardonnay,  te je blijedo žute boje. Fermentacija u bačvama  mu  je dala  bogate i atraktivne mirise citrusa pomiješanih s voćnim i cvijetnim notama te širinu i punoću okusa. Na nepcu se također osjete lagani začini i mala slanost. Intenzivnih okusa s zavodljivom teksturom i dugotrajnim završetkom.

The wine is made from Chardonnay grapes, and is pale yellow in color. Fermentation in barrels gave it rich and attractive citrus aromas mixed with fruity and floral notes and breadth and fullness of flavor. Light spices and low salinity are also felt on the palate. Intense flavors with a seductive texture and long-lasting finish.

Na zalihi

SKU: 10174 Kategorije: ,
REGIJA

REGIJA

Burgundija je jedna od 26 pokrajina Francuske, sastoji se od četri dijela: Yonne, Cote-d’Or, Nievre i Saone-et-Loire, a smještena je na istoku Francuske. Dobila je naziv po bivšoj Kraljevini Burgundiji.

Burgundi su potomci germanskih naroda koji su doselili područje Burgundije nakon raspada Zapadnog Rimskog Carstva. Kraljevinu Burgundiju je pokorilo Franačko carstvo, Burgundija je nakon stogodišnjeg rata pripala najmlađem sinu francuskog kralja koji ju je doveo do visokog ekonomskog i vojnog položaja. 1678. godine Mirom u Nijmegenu Francuska je osvojila poslijednje teritorije Burgundije te je time Burgundija kao kraljevina nestala. Današnja Burgundija ne odgovara u potpunosti povijesnoj provinciji Burgundiji, Yonne nekada nije bila dijelom Brugundije već samo granično područje.

Burgundija je ravničarska zemlja s uzvišenjima u središnjem dijelu što je čini pogodnom za uzgoj poljoprivrednih kultura, a ponajviše grožđa i vina. Poljoprivreda u Burgundiji je snažna i specijalizirana, dijelovi Yonne i Côte-d’Or uzgajaju žitarice dok Côtes de BeauneNuitsHautes-CôtesCôte ChalonnaiseMâconnaisBeaujolais i drugi  imaju razvijeno vinogradarstvo. Industrija se razvila u 19. stoljeću, a razvila se posebno nakon 1945. godine u dolini Saone, Dijonu i Yonne.

Burgundija ima oko 27 760 hektara zasađenih vinogradima te 100 apelacija koje prozvode oko 1.5 milijuna hektolitara vina. Najjužnije vinorodno područje je Maconnaise s najpoznatijom apelacijom vrhunskog Chardonnay-a Pouilly-Fuisse. Najsjevernija područja su Chablis i Auxerrois, no srce i najpoznatiji dio Brugundije je Côte-d’Or. On se sastoji od tri apelacije Chalon-sur-Saone, Cote Chalonnaise, Cote de Beaune (Chardonnay) i Cote de Nuits (Pinot Noir). Burgundska vina su pretežito bijela, a najpoznatija su vina Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Blanc. Burgundijska vina smatraju se jednim od najprestižnijih i najskupljih vina na svijetu.

Chablis se nalazi u sjevero-zapadnom djelu Burgundije te se tamo proizvode toliko specifična bijela vina da se ponekad smatra zasebnom regijom. Prema jugu nalazi se Beaujolais u kojoj su dvije najvažnije sorte uzgoja Pinot Noir i Chardonnay.   Bourgogne Aligote je poznata po sorti Aligote, a Macon po sorti Gamay koji se koristi u crnim i rose vinima.

Tri su načina na koja se proizvodi vino u Burgundiji. Prvi je preko pregovaranja za kupnju grožđa s više malih uzgajača vina, druga je kupovina grožđa preko organiziranih grupa poput kooperative i treća je proizvodnja od vlastitog grožđa, ova posljednja je ujedno i najrijeđi slučaj.

Klima Burgundije je pretežito kontinentalna s kratkim ljetima i hladnim zimama što je čini izazovnom za uzgoj grožđa. Najveće prijetnje za vinovu lozu su proljetni mrazovi i tuča. Vapnenačko tlo Burgundije ima veliku ulogu u karakteru njegovih vina, donosi mu suštinsku mineralnost i kompleksnost okusa posebice kod bijelih vina. Upravo je tlo zajedno s orijentacijom vinograda zaslužno za Premier Cru i Grand Cru status određenog položaja.

O VINARIJI

O VINARIJI

Jean Joseph Moreau je 1814 godine osnovao tvrtku za trgovinu vina u Chablisu. Tvrtka je bila u vlasništvu obitelji sve do 1985. godine kada su je prodali Boisset de Niuts Saint-Georges kompaniji za trgovinu vina. Tek je 2002. godine Christian Moreau, nakon što se 1972. godine vratio iz Kanade i učio o vinarstvu od svog oca Guya, dobio pravo na iskorištavanje obiteljskih vinograda i prodaju vina iz njihove Domaine.

Fabien je šesta generacija u obitelji Moreau koja se bavi vinarstvom, preuzeo je obiteljski posao nakon što se vratio iz Novog Zelanda sa jednogodišnjeg studija i učenja 2001. godine.

Domaine Christian Moreau utemeljiio je svoju vinariju 2000. godine u srcu Chablis-a nadomak Grand Cru pozicijama vinograda, opremio ju je vrhunskom i najmodernijom tehnologijom.

Obitelj posjeduje 12 hektara vinograda te svo grožđe beru ručno kako bi se osiguralo da samo najkvalitetnije i najbolje grožđe bude u vinu.

Obitelj održava tradicuju tako što poštuje terroir Chablis-a (jedinstvenog na svijetu), racionalno koriste tlo i održavanje vinograda te izbjegavaju korištenje pesticida i herbicida, upravljaju prinosom grožđa u vinogradu kako bi se osigurala visoka kvaliteta vina.