Novosti

Sassicaia 2015, najbolje vino na svijetu, od danas u prodaji!

Poštovani prijatelji i partneri,

sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da smo odlučili pustiti u prodaju Sassicaiu 2015. – najbolje vino na svijetu prema Wine spectatoru, te od danas, ponedjeljka, 13. svibnja 2019. primamo rezervacije.

Sve zainteresirane molimo da svoje upita pošalju na e-mail: dino.kusen@vina-acrobat.hr.

Tenuta San Guido Bolgheri-Sassicaia Sassicaia 2015, poput mnogih najboljih stvari u životu, započela je kao eksperiment, strastveni projekt koji je ostvaren zahvaljujući dobroj sreći i napornom radu.

Vino je nastalo četrdesetih godina prošlog stoljeća kao crveno ručno izrađeno od strane znatiželjnog renesansnog čovjeka koji je pokušao oponašati Bordeaux na svom imanju u Bolgheriju, u blizini toskanske obale. Postao je prototip nastale regije Bolgheri, inspirirajući mnoge druge dok se etablirao kao jedno od velikih vina Toskane i Italije. A prošle godine, 2018., 50 godina nakon prve komercijalne berbe vina, Tenuta San Guido Bolgheri-Sassicaia Sassicaia 2015 je Wine Spectatorovo vino godine.

Sassicaia je kultno vino, iako je njegov karakter strog u usporedbi s drugim Bordeauxovim mješavinama u Bolgheriju, veličanstveno stari. U zvjezdanoj berbi kao što je 2015, Sassicaia ima sve: bogate i koncentrirane okuse crne ribizle, kupine, ljubičice, minerala i začina povezanih gustom strukturom; živahnu kiselost koja pokreće dugi aftertaste i lijepo integriran hrast, pružajući besprijekornu ravnotežu.

No, Sassicaia 2015 je vrlo različita od ranih berbi koje je izradio Marchese Mario Incisa della Rocchetta, tvorac vina. Ta su vina proizvedena iz reznica Cabernet Franc u blizini Pise i zasađena visoko na brežuljku u unutrašnjosti, u blizini Castiglioncella. Iako izvorni vinograd još uvijek postoji, najveći dio vinogradarskih parcela Sassicaie danas se nalazi na nižim visinama.

Danas je Sassicaia 85% Cabernet Sauvignon i 15%  Cabernet Franc.

Fermentira se u nehrđajućem čeliku, a zatim odležava u francuskim hrastovim bačvama, jedna trećina novih, 24 mjeseca.

„Bogata i koncentrirana, ova crvena boja sadrži crne ribizle, kupine, ljubičice, mineralne i začinske okuse. Gust, ali živahan, strukturiran, ali besprijekorno uravnotežen, sa živom kiselošću koja upravlja dugim aftertaste-om. Hrast je lijepo integriran. Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Najbolje od 2023. do 2042.“  Bruce Sanderson

Sassicaia je zauzela svoje mjesto u panteonu velikih svjetskih vina i, zahvaljujući uspjehu berbe 2015., dobiva čast da bude proglašena Wine Spectatorovim vinom godine.