Novosti

U potrazi za najboljim vinima Bordeaux-a

Proveli smo tjedan dana u pokrajini Bordeaux tražeći najbolja vina.

Bordeaux je poznata vinska regija smještena u jugozapadnoj Francuskoj te je domovina najpoznatijih svjetskih vinara. Ima stoljetnu tradiciju te se oko grada Bordeaux-a nalazi 14 000 proizvođača vina i 117 514 hektara vinograda.

Regija se nalazi u blizini rijeke Gironde i Atlantskog oceana, zbog čega ima morsku klimu. Ocean i rijeka donose blagu zimu i topla ljeta te duge sunčane jeseni. Zaštićena je od oceanskih snažnih vjetrova sa gustom borovom šumom koja se proteže paralelno uz regiju. Zbog rijeke i oceana regija ima vapnenačko tlo sa glinom i pijeskom što je izuzetno pogodno tlo za uzgoj vinove loze.

Bordeaux je najpoznatiji po crvenim vinima te plemenitim slatkim vinima, no ne zaostaju ni visokokvalitetna bijela vina. Bordeaux crvena vina imaju jedinstveni izražaj regije koji je prepoznatljiv u cijelom svijetu. Najčešća crna vina koja se proizvode su Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec, dok su najčešća bijela vina Sauvignon blanc, Semilion i Muscadelle. Klasifikacija bordoških vina počela je 1855. godine. Bordoški vinogradi podijeljeni su na pet regija; Entre-Deux-Mers, Libournais, Bourgeais-Blayais, Gravec i Medoc. Medoc se nalazi na trokutastom poluotoku okružen Atlanskim oceanom i rijekom Gironde koji iznimno povoljno utječu na uzgoj vinove loze.

Putujući Bordeaux-om posjetili smo Chateau Palmer, vinariju u Margaux appellation d’origine contrôlée. Vino proizvedeno ovdje klasificirano je kao jedan od četrnaest Troisièmes Crus u povijesnom Bordeaux Wine Official Classification 1855. Posjed se nalazi u općinama Margaux i Cantenac, a njegovo se vino smatra jednim od dva najpopularnija Troisièmes Crus.

Prvi dan u Bordeaux-u, uz Chateau Palmer, posjetili smo i Maisson Haut Brion i vinariju Chateau Montrose. U potrazi za najboljim vinima iz Bordeaux-a za naše tržište, uživali smo u kušanju najfinijih vina.

Château la Mission Haut-Brion je Bordeaux vino iz Pessac-Léognan appellation, svrstano među klasu Crus iz Graves classification 1953. Vinarija, smještena u neposrednoj blizini grada Bordeaux-a, pripada vinskoj regiji Graves, u općini Talence s dodatnim posjedom u Pessacu.

Château također proizvodi drugo vino od mladog vina, La Chapelle de la Mission, iz berbe 1991., te bijelo vino Château La Mission Haut-Brion Blanc od spajanja Château Laville Haut-Brion.

Smješteno na jedinstvenom kamenitom tlu, vinogradsko područje prostire se na gotovo 21 hektar između dva dijela u Pessacu i Léognanu, s distribucijom sorti grožđa od 48% Cabernet Sauvignona, 45% Merlota i 7% Cabernet Franca.

Château Montrose proizvodi dva crna vina: svoj istoimeni grand vin i drugo vino pod nazivom La Dame de Montrose. Berba 1970 uvrštena je na treće mjesto među deset kalifornijskih i francuskih crnih vina na povijesnom natjecanju Judgment of Paris wine.

Vina Montrose imaju tendenciju da budu duboko taninska, a izvrsne berbe mogu sazrijevati i do 20 godina.

Berbe 1990, 2009 i 2010 ocijenjene su sa 100 bodova od Robert M. Parker, Jr.

Posjetili smo i Chateau Pontet-Canet, vinariju koja je prva prigrlila organsku i biodinamičku praksu proizvodnje vina.

Alfred Tesseron i njegov tim, na čelu s Jean-Michel Commeom, voditeljem imanja Pontet-Canet od 1989. godine, potpuno su transformirali vinograd i identitet Chateau Pontet-Canet-a. Ostavljajući iza sebe konvencionalne tehnike uzgoja vina kako bi prihvatili organske i biodinamičke metode, dopustili su terroiru da povrati svoje podrijetlo; vinova loza izgleda oslobođena i grožđe nikada nije bilo ljepše. Vina Pontet-Caneta toliko su napredovala da su danas među najprestižnijim u Bordeauxu

Pontet-Canet ima jednu od najvećih produkcija bilo kojeg klasificiranog rasta u Medocu. Žetva se obavlja ručno, a nakon razvrstavanja grožđe se prebacuje u podrume s gravitacijskim napajanjem. Fermentacija se odvija u mješavini betonskih i inox posuda. Vina su odležavana 16-20 mjeseci u do 60% novim hrastovim bačvama. Distribucija sorte grožđa je 60% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 5% Petit Verdot i 2% Cabernet Franc. Vinova loza je prosječno stara 35 godina.

Oduševio nas je posjet Château Phélan Ségur gdje smo iznimno toplo dočekani. Nalazi se u općini Saint-Estèphe u francuskoj regiji Bordeaux, a u izdanju 2003 Cru Bourgeois classification, naveden je kao jedan od 9 Cru Bourgeois Exceptionnels. Područje vinograda prostire se na 89 hektara. Korištene sorte grožđa su 50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc i 1% Petit Verdot.

Ništa manje nisu nas osvojili i Chateau Brainaire-Ducru, Chateau Beychevelle, te Chateau Brane Cantenac.