TUA RITA, GIUSTO DI NOTRI

Od: 885,50kn

Vino je kupaža grožđa Cabernet sauvignon, Merlot i Cabernet franca. Osjete se delikatne i fine cvjetne arome koje se nadopunjuju s mirisima crnog voća, crnog papra, klinčića, tamne čokolada, svježeg duhana i začina. Na nepcu se osjete zavodljivi okusi plavog cvijeća i pupoljka ruže koji daju ovom vinu poseban okus. Osjete se također okusi vanilije i slatkih začina. Vino je balansirane svježine i tanina te dugog završetka.

Očisti
Preuzmi pdf
SKU: N/A Kategorije: ,
REGIJA

REGIJA

Toskana se smjestila u  središnjoj Italiji, poznata je po bogatoj povijesti, tradiciji, umjetnosti i prekrasnom krajoliku. U regiji se nalaze poznati gradovi poput Firence, Pise, Ferrere i Siene. Regija se sastoji od pokrajina Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena i Firenca koja je ujedno i glavni grad regije.

Ono što obilježava krajolik Toskane su prekrasni brežuljci, vinogradi, planine, čempresi, lavande i masline. Toskana je poznata po brojnim dvorcima, palačama, parkovima, vrtovima od kojih su savršeni primjer renesansni vrt Boboli rađen za obitelj Medici.

Firenca i Pisa nose nadimak „gradovi umjetnosti“, dok neki Firencu nazivaju koljevkom renesanse. U Toskani su djelovali umjetnici poput Da Vincia, Michelangela i Botticellia koji su ostavili neizbrisiv trag na području kulture i umjetnosti.

Toskana je jedna od najstarijih i najpoznatijih vinorodnih regija Italije čija tradicija seže još u doba Rimskog carstva. Osim što očarava ljepotom bogatog krajolika, planina, šuma, brda i parkova, najveći pogled plijeni svojim prekrasnim vinskim podrumima i vinogradima. Najpoznatija vina Toskane su Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano.

Chianti vina su najslavnija vina Toskane. To su suha vina te variraju od lakšeg do punog tijela. Proizvode se od sorte Sangiovese uz mali dodatak Caniola, Trebbiana Toscano i Malvasia del Chianti dok se posljednje dvije sorte ne koriste više od 2005. godine. Vina imaju poseban voćni karakter te mirisom podsjećaju na ljubičice i trešnje, a okusom na višnje.

Brunello di Montalcino je jako cijenjeno crno vino iz grada Montalcina. Rađeno je od sorte Sangiovese. Brunello je vino moćnog tijela, duboke boje i izraženih tanina. Vino ima odličan potencijal starenja.

Više od 80% proizvodnje u Toskani čine crna vina, po kojima je postala slavna, a glavna sorta je Sangiovese. Sorta vinove loze Sangiovese je jedna od najcjenjenijih i najrasprostranjenijih kultivara Italije, a najbolje uspjeva u Toskani. Toskana je slavu stekla upravo zahvaljujući ovoj sorti, iako je sortiment izuzetno širok (na primjer, Cabernet sauvignon je zasađen u Toskani prije više od 250 godina, ali je tek nedavno postao popularan). Od bijelih sorti najčešća je Trebbiano, a slijede MalvasiaVermentino i Vernaccia.

Toskana je osim po kulturi i enologiji poznata i po gastronomiji. Neke od najpoznatijih su maslinovo ulje, sladoled (gellato), sirevi riccota, pecorino, ovčji sirevi različite starosti, sušene rajčice te vrganji i tartufi. Toskanska kuhinja poznata je po korištenju sviježih namirnica koje se izvrsno sljubljuju s umacima i crnim vinom.

O VINARIJI

O VINARIJI

Tua Rita  i njezin suprug, Virgilio Bisti, kupili su oko 37,5 hektara zemljišta 1984. godine i posadili ga Cabernetom i Merlotom. Kasnije su kupili dodatnih 17,5 hektara zemljišta, te su ukupno imali 55 hektara, od kojih je oko 45 hektara  zasađeno vinovom lozom.

Vinarija je 1992. godine izbacila svoju prvu berbu, a uskoro je počela dobivati ​​pohvale i priznanja od ljubitelja vina diljem svijeta zbog bogatih, punih vina. U samo pet kratkih godina, 100% Merlot je postigao kultni status, dobivajući izvrsne ocjene od najprestižnijih svjetskih kritika vina i publikacija.

Luca D’Attoma, glavni vinar, zadržava prinose na minimumu kako bi osigurao koncentraciju okusa. Tua Rita se nalazi u Suveretu, malom srednjovjekovnom gradu u pokrajini Livorno, na obali južno od Bolgherija. Vinarija se nalazi na samo 90 metara iznad razine mora, na glinenom i muljevitom tlu. Mirkoelementi iz tla pridonose karakterističnom okusu Tua Ritinih vina, naznake željeza i slanosti.