STEFANO ACCORDINI, AMARONE DELLA VALPOLICELLA IL FORNETTO

Vino je granat crvene boje sa karakterističnim irisima zrelog crvenog voća, marmelade, začina i vanilije. Na nepcu se osjete note dima, drveta, minerala, zrelog crvenog voća  te naznake zemljanih nota. Vino ima izuzetnu svježinu, elegantnost te baršunate tanine i dug završetak.

Preuzmi pdf
SKU: 10146 Kategorija:
REGIJA

REGIJA

Veneto je jedna od 20 talijanskih regija,smještena u najsjevernijem dijelu Italuje, glavni grad regije je Venecija. Regija je nekada bila dio Mletačke republike.

Regija Veneto ima najrazvijeniji turizam od svih regija u Italiji kroz koji prezentira svoju kulturnu i povjesnu baštinu Mletačke republike. Bogatstvo arhitekture i kulture dokaz je koliko je nekada Venecija imala utjecaja u ovom dijelu Europe. Danas se ekonomija regije bazira na industriji, modi te turizmu. Iako važnost pojoprivrede opada u regiji ona je veoma važna za regiju te je jedna od najproduktivnijih u Italiji.

Regija Veneto ima izuzetne krajolike koji se protežu od Dolomita do istočnih obala jezera Garda i Peschiera del Garda, rijeke Po i njezine delte, Venecijanske lagune te dugih pješčanih plaža tipa Jesolo, Bibione, Cavallinoi Caorle.

Veneto je i domovina mnogih poznatih talijanskih vina, a najpoznatija su Saove, Breganze Bianco, Prosecco, Bardolino i Amarone della Valpolicella. Također se proizvode i pjenušava vina (spumante) te grappa (rakija od grožđa). Veneto proizvodi najviše DOC boca vina od svih ostalig regija u Italiji. Amarone della Valpolicella proizvodi se od visoko kvalitetnog grožđa uzgojenog na brdima kod Verone te spada u jedne od najskupljih crnih vina svijeta.

Regija je zaštićena od ekstremnih klimatskih uvijeta Alpa, podnožja brda Veneta imaju hladniju klimu koja je pogodna za uzgoj sorata grožđa poput Garganega (glavna sorta za Saove vino). Dok toplija klima bliže Jadranskome more s dolinama rijeka i jezera su pogodna za sorte Valpolicella, Amarone i Bardolino od kojih ce proizvodi crno vino. Blizu Venecijanske lagune, između brda Treviso, rijeke Piave i Jadranskog mora proizvodi se slavan Prosecco (od sorte grožđa Glera).

U središnjem dijelu Veneta gdje prevladava mediteranska mikroklima kod Colli Euganei, brda blizu Padove, poznata je po proizvodnji pjenušavog desertnog vina, Moscato fior d’arancio. Breganze je područje poznato po proizvodnji desertnog vina Torcolato od grožđa Vespaiolo.

Proizvođači grožđa i vinari regije Veneto koriste moderne metode i sisteme uzgoja kako u vinogradu tako i u podrumu. Iako su najpoznatija vina regije bazirana na domaćim sortama grožđa poput Glera (Prosecco) i Verduzzo, visoka potražnja za Veneto vinima potakla je proizvođače da eksperimentiraju sa sortama Cabernet, Chardonnay i Pinot. Veneto ima preko 90 000 hektrara posađenih vinograda od kojih je 35 400 hektara pod DOC-om. Bijelo vino zauzima 55% proizvodnje vina u regiji.

Jedna od najpoznatijih agronomskih fakulteta za vinogradarstvo i vinarstvo nalazi se upravo u regiji Veneto u mjestu Conegliano, a također najpoznatiji vinski sajam Italije (VinItaly) održava se svakog proljeća u Veroni.

O VINARIJI

O VINARIJI

Povijest vinarije Acordini obitelji počinje kada je Gaetano Accordini tijekom ranih godina dvadesetog stoljeća kupio 5 hektara zemlje u gradu Negar u Cà Bessole, uz pomoć njegove supruge Giuseppina Bertani. Stefano, njegov sin, proizvodio je vino Valpolicella za lokalno tržište, te vodio vinariju do 1970. godine. Tada je na Božić 1956. rođen Tiziano, a Daniele u rujnu 1962. godine.

U tim godinama niski urodi grožđa učinili su proizvodnjom dobrog vina jako teškim; ali to nije zaustavilo njihovu strast. Zahvaljujući diplomi enologije, Daniele je sa snagom i odlučnošću poduzela mjere k putu kvalitete, počevši od vinograda smještenih u Negraru s novim instalacijama Corvine, Corvinonea, Rondinella i Molinara; zatim su povećali kvalitetu prinosa po hektaru, uklonili stare bačve u podrumu i modernizirali postupke u vinifikaciji.

Prva boca Amarone Acinatico proizvedena je 1980. godine koristeći samo vinograde Negrar. Razvoj vinograda rastao je 1999. godine kupnjom 10 hektara u brdima Fumane, u selu Cavalo. 2008. godine započeli su izgradnju nove vinarije kako bi nove generacije obitelji mogle nastaviti vinarsku tradiciju.