GAJA CA’ MARCANDA, CAMARCANDA, 2021

460,00

Na nosu dominira voće s notama crnog ribiza i borovnice. Na drugi pogled pojavljuju se cvjetni elementi i slane note, praćeni svježim natruhama pinjola i grafita. Ulaz na nepcu je sladak, s notama slatke paprike i đurđice. Drvo je dobro integrirano i daje lagane naznake slatkog lista duhana.

On the nose, fruits are dominant with notes of black currants and blueberries. At a second glance, floral elements and salty notes emerge, followed by fresh hints of pine nuts and graphite. The entrance on the palate is sweet, displaying notes of sweet bell pepper and lily of the valley. Wood is well integrated and donates light hints of sweet tobacco leaf.

Na zalihi

Ukoliko na zalihama nema dovoljna količina za Vašu narudžbu, slobodno nas kontaktirajte putem mail-a:  info@svijet-vina.hr

SKU: 94775 Kategorije: ,
Opis

Ime ovog vina dobilo je po vinariji Ca’Marcanda. CaMarcanda je pijemontski izraz za “kuću beskrajnih pregovora” i odnosi se na mnoge sate koje je Angelo Gaja utrošio uvjeravajući prijašnje vlasnike nekretnine da mu prodaju imanje. Camarcanda potječe s jednog od najkamenitijih nalazišta cijelog imanja, sa sjedištem u Castagneto Carducci u svjetski poznatoj regiji Bolgheri na zapadnoj obali Toskane. Vinogradi odabrani za ovo punjenje nalaze se u podnožju brežuljaka, sastavljeni od 100% terre bianche (bijela tla), prvenstveno vapnenca i vapnenačkih drevnih fosila morskog dna. Ova su tla idealna za proizvodnju bogatih, strukturiranih dugovječnih crnih vina. Vino ima vrlo dug životni vijek, lako 15 do 20 godina, vjerojatno dulje ako se pravilno čuva.

 

This wine derives its name from Ca’Marcanda, the winery. CaMarcanda is the Piedmontese term for “house of endless negotiations” and refers to the many hours that Angelo Gaja spent convincing the property’s previous owners to sell the estate to him. Camarcanda is sourced from one of the stoniest sites of the entire estate, based in Castagneto Carducci in the World famous Bolgheri region on the west coast of Tuscany. The vineyards selected for this bottling are at the base of the hills, composed of 100% terre bianche  (white soils), primarily limestone and calcareous ancient sea floor fossils. These soils are ideal for producing rich, structured long-lived red wines. The wine have a very long life ahead, easily 15 to 20 years, probably longer if cellared properly.

REGIJA

REGIJA

Toskana se smjestila u središnjoj Italiji, poznata je po bogatoj povijesti, tradiciji, umjetnosti i prekrasnom krajoliku. Regija se sastoji od pokrajina Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena i Firenca koja je ujedno i glavni grad regije. Ono što obilježava krajolik Toskane su prekrasni brežuljci, vinogradi, planine, čempresi, lavande i masline. Toskana je poznata po brojnim dvorcima, palačama, parkovima i vrtovima.

Toskana je jedna od najstarijih i najpoznatijih vinorodnih regija Italije čija tradicija seže još u doba Rimskog carstva. Osim što očarava ljepotom bogatog krajolika, najveći pogled plijeni svojim prekrasnim vinskim podrumima i vinogradima. Najpoznatija vina Toskane su Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano.

Chianti vina su najslavnija vina Toskane. To su suha vina te variraju od lakšeg do punog tijela. Proizvode se od sorte Sangiovese uz mali dodatak Caniola i Trebbiana Toscano. Vina imaju poseban voćni karakter te mirisom podsjećaju na ljubičice i trešnje, a okusom na višnje. Brunello di Montalcino je jako cijenjeno crno vino iz grada Montalcina. Rađeno je od sorte Sangiovese. Brunello je vino moćnog tijela, duboke boje i izraženih tanina. Vino ima odličan potencijal starenja.

Više od 80% proizvodnje u Toskani čine crna vina, po kojima je postala slavna, a glavna sorta je Sangiovese. Sorta vinove loze Sangiovese je jedna od najcjenjenijih i najrasprostranjenijih kultivara Italije, a najbolje uspjeva u Toskani. Toskana je slavu stekla upravo zahvaljujući ovoj sorti, iako je sortiment izuzetno širok. Od bijelih sorti najčešća je Trebbiano, a slijede MalvasiaVermentino Vernaccia. Toskana je osim po kulturi i enologiji poznata i po gastronomiji. Neke od najpoznatijih su maslinovo ulje, sladoled, sirevi riccota, pecorino, ovčji sirevi različite starosti, sušene rajčice te vrganji i tartufi.

 

Located in central Italy, Tuscany is known for its rich history, tradition, art and beautiful landscape. The region consists of the provinces of Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena and Florence, which is also the capital of the region. What characterizes the landscape of Tuscany are the beautiful hills, vineyards, mountains, cypresses, lavender and olive trees. Tuscany is known for its many castles, palaces, parks and gardens.

Tuscany is one of the oldest and most famous wine-growing regions of Italy, whose tradition dates back to the Roman Empire. In addition to enchanting with the beauty of the rich landscape, the greatest view captivates with its beautiful wine cellars and vineyards. The most famous Tuscan wines are Chianti, Brunello di Montalcino and Vino Nobile di Montepulciano.

Chianti wines are the most famous wines of Tuscany. These are dry wines and range from lighter to full-bodied. They are produced from the Sangiovese variety with a small addition of Caniola and Trebbiana Toscano. The wines have a special fruity character and the aroma is reminiscent of violets and cherries, and the taste of cherries. Brunello di Montalcino is a highly prized red wine from the city of Montalcino. It was made from the Sangiovese variety. Brunello is a wine with a powerful body, deep color and pronounced tannins. Wine has excellent aging potential.

More than 80% of the production in Tuscany is made up of red wines, for which it became famous, and the main variety is Sangiovese. The Sangiovese grape variety is one of the most prized and widespread cultivars in Italy, and thrives best in Tuscany. Tuscany gained fame thanks to this variety, although the assortment is extremely wide. Of the white varieties, Trebbiano is the most common, followed by Malvasia, Vermentino and Vernaccia. Apart from culture and oenology, Tuscany is also known for its gastronomy. Some of the most famous are olive oil, ice cream, riccota cheeses, pecorino, sheep cheeses of different ages, dried tomatoes, and porcini mushrooms and truffles.

O VINARIJI

O VINARIJI

Angelo Gaja, sin osnivača vinarije Giovannija Gaja, započeo je raditi u obiteljskoj vinariji 1961. godine nakon završenog studija enologije u Albi i Montpellieru. Angelo često naglašava važnost svog iskustva u  uvoznom poslovanju koje mu je omogućilo pristup znanjima o svijetskim vinarijama i vinarstvu.Inspiriran suvremenim i tradicionalnim proizvodnjom vina u Francuskoj, 1960-ih godina počeo je primjenjivati ​​svoja iskustva u obiteljskoj vinariji. Uveo je starenje u barik bačvama, francuske boce te dulje plutene čepove. U tom procesu, on je samostalno postavio Barbarescu kao jednu od najznačajnijih svijetskih vinarskih regija. Godine 1996. obitelj Gaja je kupila nekretninu Ca ‘Marcanda u Bolgheriu kako bi stekla znanje i iskustvo u proizvodnji svjetskih vina Toskane.

 

Gaia Gaja počela je raditi u obiteljskoj vinariji nakon završetka svog studija te je danas involvirana u sve aspekte obiteljskog posla i vinarija. Vinarija Gaia&Rey počela je s radom 1983. godine u spomen Gaine bake Clotilde Rey i nje same. Vinarija je smještena u okružju Bolgheri te uzgaja sorte Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet franc. Vino kuće dobilo je ime po nazivu imanja Ca’ Marcanda.