TENUTA DI TRINORO, LE CUPOLE

Od: 330,50kn

Vino je kupaža grožđa Cabernet franca, Merlota, Cabernet sauvignona i Petiti Verdota te ima tamno rubin crvenu boju. Na nosu se osjete mirisi šljive, kupine, plavog cvijeća te naznaka kože. Na nepcu se osjete okusi višnje, malina, bijelog papra, klinčića te začina koji zajedno sa baršunastim taninima zaokružuju okus vina. Vino završava s notom sladića.

Očisti
Preuzmi pdf
SKU: TENUTA-10438 Kategorije: ,
REGIJA

REGIJA

Toskana se smjestila u  središnjoj Italiji, poznata je po bogatoj povijesti, tradiciji, umjetnosti i prekrasnom krajoliku. U regiji se nalaze poznati gradovi poput Firence, Pise, Ferrere i Siene. Regija se sastoji od pokrajina Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena i Firenca koja je ujedno i glavni grad regije.

Ono što obilježava krajolik Toskane su prekrasni brežuljci, vinogradi, planine, čempresi, lavande i masline. Toskana je poznata po brojnim dvorcima, palačama, parkovima, vrtovima od kojih su savršeni primjer renesansni vrt Boboli rađen za obitelj Medici.

Firenca i Pisa nose nadimak „gradovi umjetnosti“, dok neki Firencu nazivaju koljevkom renesanse. U Toskani su djelovali umjetnici poput Da Vincia, Michelangela i Botticellia koji su ostavili neizbrisiv trag na području kulture i umjetnosti.

Toskana je jedna od najstarijih i najpoznatijih vinorodnih regija Italije čija tradicija seže još u doba Rimskog carstva. Osim što očarava ljepotom bogatog krajolika, planina, šuma, brda i parkova, najveći pogled plijeni svojim prekrasnim vinskim podrumima i vinogradima. Najpoznatija vina Toskane su Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano.

Chianti vina su najslavnija vina Toskane. To su suha vina te variraju od lakšeg do punog tijela. Proizvode se od sorte Sangiovese uz mali dodatak Caniola, Trebbiana Toscano i Malvasia del Chianti dok se posljednje dvije sorte ne koriste više od 2005. godine. Vina imaju poseban voćni karakter te mirisom podsjećaju na ljubičice i trešnje, a okusom na višnje.

Brunello di Montalcino je jako cijenjeno crno vino iz grada Montalcina. Rađeno je od sorte Sangiovese. Brunello je vino moćnog tijela, duboke boje i izraženih tanina. Vino ima odličan potencijal starenja.

Više od 80% proizvodnje u Toskani čine crna vina, po kojima je postala slavna, a glavna sorta je Sangiovese. Sorta vinove loze Sangiovese je jedna od najcjenjenijih i najrasprostranjenijih kultivara Italije, a najbolje uspjeva u Toskani. Toskana je slavu stekla upravo zahvaljujući ovoj sorti, iako je sortiment izuzetno širok (na primjer, Cabernet sauvignon je zasađen u Toskani prije više od 250 godina, ali je tek nedavno postao popularan). Od bijelih sorti najčešća je Trebbiano, a slijede MalvasiaVermentino i Vernaccia.

Toskana je osim po kulturi i enologiji poznata i po gastronomiji. Neke od najpoznatijih su maslinovo ulje, sladoled (gellato), sirevi riccota, pecorino, ovčji sirevi različite starosti, sušene rajčice te vrganji i tartufi. Toskanska kuhinja poznata je po korištenju sviježih namirnica koje se izvrsno sljubljuju s umacima i crnim vinom.

O VINARIJI

O VINARIJI

Smještena u udaljenom kutu jugoistočne Toskane, Tenuta di Trinoro specijalizirana je za bogata crna vina od Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot. Posjed ima 200 hektara te se nalazi u vinogradarskoj dolini Orcia kod Sarteana, gdje se Toskana susreće s Umbria i Lazio.Vlasnik i vinogradar Andrea Franchetti stekao je imovinu 1980-ih, a početkom 90-ih godina počeo je saditi prve vinove loze. Najvažnija lekcija koju je naušio u Bordeauxu bila je ključna uloga koju igra terroir. Samo su odabrane parcele bile prikladne za vinogradarstvo, vinogradi su bili zasađeni po uzoru na stil u Bordeauxu: sadnice visoke gustoće, metar po metru, s plemkama najveće kvalitete.Gusta sadnja, visoko prorjeđivanje, vrlo niski prinosi, ekstremna zrelost i koncentracija okusa karakteriziraju njegov stil vina. Vina su vrlo mirisna i bogata, odmah pristupačna i namjenjena da se s vremenom razvijaju u boci.