O VINARIJI / ABOUT THE WINERY
Od 11. stoljeća neraskidiva veza ujedinjuje obitelj Mazzei s Toskanom i vinom. Ser Lapo Mazzei bio je autor prvog dokumenta poznatog po korištenju denominacije “Chianti” 1398. godine, a 1435. godine, kada se njegova unuka Madonna Smeralda Mazzei udala za Piera di Agnola iz Fonterutolija, imanje je postalo obiteljsko nasljeđe. Od tada, već 24 generacije, Mazzei proizvode vino u Castello di Fonterutoli koji, unatoč nedavnim proširenjima, i dalje ostaje srce tvrtke.
Povijest
Selo Fonterutoli, drevni firentinski bedem, nekoliko kilometara od Castelline in Chianti, uživa u izvanrednom pogledu na Sienu, tako blizu da se mogu razlikovati Torre del Mangia i silueta Duoma.
Stoljećima staro vlasništvo markiza Mazzei sačuvalo je, gotovo nepromijenjene, nekoliko kuća, crkvu San Miniato i vilu, koja je sagrađena krajem 1500-ih na mjestu utvrđenog dvorca. Ovdje je vrijeme stalo, zadržavši šarm srednjeg vijeka.
Svjetovno znanje obitelji Mazzei o terroiru, Castello di Fonterutoli omogućilo je da maksimalno iskoriste ovaj siromašan i kamenit teren. Rezultat su vina koja svoj stilski potpis čine raznolikošću i kompleksnošću.
Tvrtka pokriva ukupnu površinu od 650 hektara, od čega je “samo” 117 specijaliziranih vinograda podijeljenih u pet područja smještenih između 220 i 550 metara nadmorske visine, pak podijeljenih u 120 pojedinačnih parcela. Sve u savršenom skladu s drugim marginalnim usjevima i šumom, čini idealno okruženje za različite vrste divljači koja ga nastanjuje.
Izvrsnost vina Castello di Fonterutoli poznata je diljem svijeta i predstavlja jednu od referentnih točaka cijelog Chianti Classica. U Fonterutoli se također proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje Chianti Classico DOP iz Castello di Fonterutoli,
Na 15 metara dubine, u velikom podrumu u kojem je više od 3000 hrastovih bačvi, temperaturu i pravi stupanj ovlaživanja jamči pet slojeva vode koji prirodno teku duž stijenki ogoljene stijene. Vinarija Fonterutoli otvorena je za sve i može se posjetiti tijekom cijele godine, čak i tijekom berbe.
Since the 11th century an indissoluble union has united the Mazzei family with Tuscany and wine. Ser Lapo Mazzei was the author in 1398 of the first document known for the use of the denomination “Chianti” and in 1435, when his granddaughter Madonna Smeralda Mazzei married Piero di Agnolo from Fonterutoli, the estate became a family heritage. Since then, for 24 generations, the Mazzei have been producing wine at the Castello di Fonterutoli which, despite the recent expansions, still remains the beating heart of the company.
History
The village of Fonterutoli, an ancient Florentine bulwark, a few kilometers from Castellina in Chianti, enjoys an extraordinary view of Siena, so close as to be able to distinguish the Torre del Mangia and the silhouette of the Duomo.
The centuries-old belonging to the Marquises Mazzei has preserved the few houses, the church of San Miniato and the villa, which was built at the end of the 1500s in place of the fortified castle, almost unchanged. Here time has stopped, retaining the charm of the Middle Ages.
The secular knowledge, by the Mazzei family, of the terroir of Castello di Fonterutoli has allowed us to make the most of this poor and rocky terrain. The result are wines that make their stylistic signature their diversity and complexity.
The company covers a total area of 650 hectares, of which “only” 117 of specialized vineyards divided into five areas located between 220 and 550 meters above sea level, in turn divided into 120 individual parcels. All in perfect harmony with other more marginal crops and with the woods, an ideal environment for different types of game that populate it in its natural state.
The excellence of the wines of Castello di Fonterutoli is renowned worldwide and represents one of the reference points of the whole Chianti Classico.
In Fonterutoli the Chianti Classico DOP Extra Virgin Olive Oil from the Castello di Fonterutoli is also produced,
At 15 meters deep, in the large barrel room where more than 3000 oak barrels dwell, the temperature and the right degree of humidification are guaranteed by five layers of water that flow naturally along the walls of the exposed rock.
The Fonterutoli winery is open to all and can be visited all year round, even during the harvest.