MAZZEI, ZISOLA 2022

35,00

Svijetle, srednje rubin crvene boje sa svjetlijim rubom. Intenzivan nos sočne crne trešnje, šljive, niskog raslinja, praćen mediteranskim biljem i hladnim dimom. Svježe na nepcu, s hrskavim voćem na čvrsto utkanim taninima, postojano.

Bright, medium ruby red with a brightening rim. Intense nose of juicy black cherry, plum, undergrowth, followed by Mediterranean herbs and cold smoke. Fresh on the palate, with crisp fruit on tightly woven tannins, persistent.

 

Na zalihi

Ukoliko na zalihama nema dovoljna količina za Vašu narudžbu, slobodno nas kontaktirajte putem mail-a:  info@svijet-vina.hr

SKU: 94801 Kategorije: ,
Opis

Otisak prsta Francesca Mazzeija simbolizira želju da se ostavi snažan trag na sicilijanskom vinogradarstvu, donoseći na Siciliju tradiciju i znanje koje proizlazi iz 25 generacija proizvođača vina u Fonterutoliju.

 

Francesco Mazzei ‘s fingerprint symbolizes the will to leave a strong mark on Sicilian viticulture, bringing to Sicily the tradition and knowledge that derive from 25 generations of wine producers in Fonterutoli.

REGIJA / REGION

REGIJA / REGION

Imanje se nalazi u jugoistočnoj Siciliji, zemlji porijekla vinove loze Nero d’Avola, nekoliko koraka od Nota, poznatog po svojim baroknim zgradama i UNESCO-ve svjetske baštine.

50 hektara posjeda prostire se oko 3 grede imanja, od kojih glavna pruža prekrasan pogled na Noto i okolne “vrtove” zasađene vinogradima, agrumima, maslinama i bademima. Ovdje je mali, ali učinkovit podrum opremljen spremnicima od nehrđajućeg čelika s kontroliranom temperaturom za vinifikaciju otprilike 350 hrastovih bačava za oplemenjivanje vina.

U veličanstvenom prirodnom ambijentu ukrašenom stablima maslina, citrusa i badema, vinogradi Zisola nalaze se na savršenom položaju: svi su zasađeni mladicama, u gustoći od 5500 biljaka po hektaru.

Klima je otočna sredozemna s blagim zimama, vrućim i suhim ljetima, ublažena samo hladnijim strujanjima zbog blizine Jonskog mora: osvježavajući povjetarac u kojem Zisola može uživati ​​zahvaljujući svojoj nadmorskoj visini. Tlo je bogato vapnencem i kamenitim skeletom, idealno za davanje kompleksnosti vina, finoće, guste i elegantne teksture.

 

The estate is located in South-East Sicily, the land of origin of the Nero d’Avola vine only a few steps from Noto, famous for its baroque buildings and Unesco World Heritage Site.

A property of 50 hectares, the area extends around the 3 buildings “bagli” of the estate, of which the main one enjoys a wonderful view over Noto and the surrounding “gardens” cultivated with vineyards, citrus trees, olives, and almonds. Here a small but efficient winery is provided with stainless steel vats with temperature control for winemaking and about 350 oak barrels for fining the wines.

Cradled within a magnificent natural landscape that also takes in olives, citrus orchards and almond groves, our Zisola vineyards are all bush-trained using the traditional Sicilian albarello method, with a density of 5,500 vines per hectare.

The climate is typical of southern Mediterranean islands, with mild winters and hot, dry summers, alleviated by breezes from the Ionian Sea which, thanks to Zisola’s elevation, bring a cooling influence. The soil is rich in limestone and stony gravel, an ideal combination that favours wines of great complexity, refinement and dense, elegant structure.

O VINARIJI / ABOUT THE WINERY

O VINARIJI / ABOUT THE WINERY

Od 11. stoljeća neraskidiva veza ujedinjuje obitelj Mazzei s Toskanom i vinom. Ser Lapo Mazzei bio je autor prvog dokumenta poznatog po korištenju denominacije “Chianti” 1398. godine, a 1435. godine, kada se njegova unuka Madonna Smeralda Mazzei udala za Piera di Agnola iz Fonterutolija, imanje je postalo obiteljsko nasljeđe. Od tada, već 24 generacije, Mazzei proizvode vino u Castello di Fonterutoli koji, unatoč nedavnim proširenjima, i dalje ostaje srce tvrtke.

Povijest

Selo Fonterutoli, drevni firentinski bedem, nekoliko kilometara od Castelline in Chianti, uživa u izvanrednom pogledu na Sienu, tako blizu da se mogu razlikovati Torre del Mangia i silueta Duoma.
Stoljećima staro vlasništvo markiza Mazzei sačuvalo je, gotovo nepromijenjene, nekoliko kuća, crkvu San Miniato i vilu, koja je sagrađena krajem 1500-ih na mjestu utvrđenog dvorca. Ovdje je vrijeme stalo, zadržavši šarm srednjeg vijeka.

Svjetovno znanje obitelji Mazzei o terroiru, Castello di Fonterutoli omogućilo je da maksimalno iskoriste ovaj siromašan i kamenit teren. Rezultat su vina koja svoj stilski potpis čine raznolikošću i kompleksnošću.
Tvrtka pokriva ukupnu površinu od 650 hektara, od čega je “samo” 117 specijaliziranih vinograda podijeljenih u pet područja smještenih između 220 i 550 metara nadmorske visine, pak podijeljenih u 120 pojedinačnih parcela. Sve u savršenom skladu s drugim marginalnim usjevima i šumom, čini idealno okruženje za različite vrste divljači koja ga nastanjuje.

Izvrsnost vina Castello di Fonterutoli poznata je diljem svijeta i predstavlja jednu od referentnih točaka cijelog Chianti Classica. U Fonterutoli se također proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje Chianti Classico DOP iz Castello di Fonterutoli,

Na 15 metara dubine, u velikom podrumu u kojem je više od 3000 hrastovih bačvi, temperaturu i pravi stupanj ovlaživanja jamči pet slojeva vode koji prirodno teku duž stijenki ogoljene stijene. Vinarija Fonterutoli otvorena je za sve i može se posjetiti tijekom cijele godine, čak i tijekom berbe.

 

Since the 11th century an indissoluble union has united the Mazzei family with Tuscany and wine. Ser Lapo Mazzei was the author in 1398 of the first document known for the use of the denomination “Chianti” and in 1435, when his granddaughter Madonna Smeralda Mazzei married Piero di Agnolo from Fonterutoli, the estate became a family heritage. Since then, for 24 generations, the Mazzei have been producing wine at the Castello di Fonterutoli which, despite the recent expansions, still remains the beating heart of the company.

History

The village of Fonterutoli, an ancient Florentine bulwark, a few kilometers from Castellina in Chianti, enjoys an extraordinary view of Siena, so close as to be able to distinguish the Torre del Mangia and the silhouette of the Duomo.
The centuries-old belonging to the Marquises Mazzei has preserved the few houses, the church of San Miniato and the villa, which was built at the end of the 1500s in place of the fortified castle, almost unchanged. Here time has stopped, retaining the charm of the Middle Ages.

The secular knowledge, by the Mazzei family, of the terroir of Castello di Fonterutoli has allowed us to make the most of this poor and rocky terrain. The result are wines that make their stylistic signature their diversity and complexity.
The company covers a total area of ​​650 hectares, of which “only” 117 of specialized vineyards divided into five areas located between 220 and 550 meters above sea level, in turn divided into 120 individual parcels. All in perfect harmony with other more marginal crops and with the woods, an ideal environment for different types of game that populate it in its natural state.

The excellence of the wines of Castello di Fonterutoli is renowned worldwide and represents one of the reference points of the whole Chianti Classico.
In Fonterutoli the Chianti Classico DOP Extra Virgin Olive Oil from the Castello di Fonterutoli is also produced,

At 15 meters deep, in the large barrel room where more than 3000 oak barrels dwell, the temperature and the right degree of humidification are guaranteed by five layers of water that flow naturally along the walls of the exposed rock.
The Fonterutoli winery is open to all and can be visited all year round, even during the harvest.