DR. LOOSEN, ERDENER PRȀLAT RIESLING AUSLESE GoldKapsel

Na nosu se osjete izuzetni mirisi cvijeća i koštunjičavog voća. Na nepcu se osjete note meda, žute trešnje, marelice, grejpa i limete koje se nadopunjuju s svježinom okusa i notama začina. Vino ima dugotrajan završetak.

Preuzmi pdf
SKU: 10166 Kategorija:
REGIJA

REGIJA

Mosel je jedna od 13 vinskih regija Njemačke za kvalitetna vina (Qualitatswein), ime je dobila po rijeci Mosel koja gradi reljef regije. Treća je po količini proizvednog vina u Njemačkoj no mnogi je smatraju najprestižnijom regijom kod internacionalne prodaje i prezentacije Riesling vina.

Vjeruje se da su vinovu lozu u ovo područje donijeli Rimljani kako bi imali lokalni izvor vina jer je cijena prijevoza vina iz Italije bila preskupa i ne praktična. U srednjem vijeku nastala su mnoga sela koja su bila usredotočena na proizvodnju vina pa se nazivaju Winzerdörfer (vinska sela). Najpoznatije takvo selo je bilo Bernkastel. Kako bi dobili više zemlje koja se može obrađivati vinogradari su u 16. stoljeću pomoću eksploziva razbijali veće kamenje. U 17. stoljeću Mosel se počeo prepoznavati po vinima proizvedenima od Rizlinga zbog čega je u 18. stoljeću princ Trier-a naredio da svi vinogradi u Moselu moraju biti zasađeni samo Rizlingom. Najveći uspon u proizvodnji i popularnosti Mosel vina, prvenstveno proizvedena od Rizling grožđa, doživjela su u 19. stoljeću. U 20. st. mnogi vinogradi koji nisu idealni za Rizling zasadili su se Müller-Thurgau-om. U posljednje vrijeme Mosel, pa tako i cijela Njemačka, posvetila se mjenjaju reputacije o njihovim suhim vinima koja prije nisu bila po svim standardima europskih zemalja suha vina.

Regija se proteže od dolina rijeke Mosel, Saar i Ruwer do Koblenz-a te Trier-a i regije Rhineland-Palatinate. Mosel je najpoznatiji po strimim padinama na kojima se uzgaja vinova loza s pogledom na rijeku. S nagibom od 65°vinograd Calmont u selu Bremm je najstrmiji vinograd na svijetu.

Mosel je najviše poznat po svom vinu koje se proizvodi od Rizling grožđa, ali također Elbing i Müller-Thurgau sorte mnogo doprinose proizvodnji vina. U posljednja dva desetljeća proizvodnja vina od grožđa Pinot noir (Spätburgunder) je u porastu te je od velikog internacionalnog interesa. Mosel ima 9 034 hektara zasađenih vinograda, od toga više od 50% je Rizling.

Zbog sjeverne pozicije Mosel-a vina proizvedena od Rizlinga su većinom lagana, s manjom koncentracijom alkohola, sviježa i s većim kiselinama te često imaju cvijetne arome prije nego poznate voćne arome Rizlinga.

Većina vinograda ima tlo različitih naslaga škljica koja su bila formirana kroz povijesna razdoblja, zbog čega vina imaju mineralnu notu te često kompleksnost okusa. Tlo je većinom porozan škrljevac što je savršeno zbog velike količine padalina koje protječu kroz njega i zadržavanja topline tla. Klima Mosela je sjeverno kontinentalna s niskim temperaturama, ljeti je prosječna temperatura 18°C. Najbolji vinogradi nalaze se na padinama okrenutima prema rijeci od kojih se reflektira sunce te time dobivaju potrebnu toplinu za sazrijevanje grožđa.