CHRISTIAN MOREAU, CHABLIS

Od: 218,00kn

Vino je proizvedeno od 100% grožđa Chardonnaya, a krasi ga svijetlo žuta boja. Na nosu se osjeti korica naranče te nagovještaj tropskog voća koji daje karakter Chablisa. Na nepcu prevladavaju zaokružene i bogate voćne note s svježinom te nježnim citrusom.  Završetak je dug i suh.

The wine is made from 100% Chardonnay grapes and is adorned with a bright yellow color. On the nose you can feel the peel of an orange and a hint of tropical fruit that gives the character of Chablis. The palate is dominated by rounded and rich fruity notes with freshness and delicate citrus. The finish is long and dry.

 

Očisti
SKU: N/A Kategorije: ,
REGIJA

REGIJA

Burgundija je jedna od 26 pokrajina Francuske, sastoji se od četiri dijela: Yonne, Cote-d’Or, Nievre i Saone-et-Loire, a smještena je na istoku Francuske. Dobila je naziv po bivšoj Kraljevini Burgundiji.

Burgundija je ravničarska zemlja sa uzvišenjima u središnjem dijelu, što je čini pogodnom za uzgoj poljoprivrednih kultura, a ponajviše grožđa. Poljoprivreda u Burgundiji je snažna i specijalizirana, regije Côtes de Beaune, Nuits, Hautes-Côtes, Côte Chalonnaise, Mâconnais, Beaujolais i drugi imaju razvijeno vinogradarstvo.

Klima Burgundije je pretežito kontinentalna s kratkim ljetima i hladnim zimama što je čini izazovnom za uzgoj grožđa. Vapnenačko tlo Burgundije ima veliku ulogu u karakteru njegovih vina, donosi mu suštinsku mineralnost i kompleksnost okusa,  posebice kod bijelih vina. Upravo je tlo zajedno s orijentacijom vinograda zaslužno za Premier Cru i Grand Cru status određenog položaja.

Burgundija ima oko 27 760 hektara zasađenih vinograda te 100 apelacija koje proizvode oko 1.5 milijuna hektolitara vina. Najjužnije vinorodno područje je Maconnaise s najpoznatijom apelacijom vrhunskog Chardonnay-a Pouilly-Fuisse. Najsjevernija područja su Chablis i Auxerrois, no srce i najpoznatiji dio Brugundije je Côte-d’Or. Burgundijska vina su pretežito bijela, a najpoznatija su vina Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Blanc. Burgundijska vina smatraju se jednim od najprestižnijih i najskupljih vina na svijetu.

 

Burgundy is one of the 26 provinces of France, consists of four parts: Yonne, Cote-d’Or, Nievre and Saone-et-Loire, and is located in the east of France. It was named after the former Kingdom of Burgundy.

Burgundy is a lowland country with elevations in the central part, which makes it suitable for growing crops, especially grapes. Agriculture in Burgundy is strong and specialized, the regions of Côtes de Beaune, Nuits, Hautes-Côtes, Côte Chalonnaise, Mâconnais, Beaujolais and others have developed viticulture.

The climate of Burgundy is predominantly continental with short summers and cold winters making it challenging for grape growing. The calcareous soil of Burgundy plays a major role in the character of its wines, bringing it the essential minerality and complexity of taste, especially in white wines. It is the soil along with the orientation of the vineyards that is responsible for the Premier Cru and Grand Cru status of a particular location.

Burgundy has about 27,760 hectares of planted vineyards and 100 appeals that produce about 1.5 million hectoliters of wine. The southernmost wine-growing area is Maconnaise with the most famous appeal of the top Chardonnay Pouilly-Fuisse. The northernmost areas are Chablis and Auxerrois, but the heart and most famous part of Brugundy is the Côte-d’Or. Burgundy wines are predominantly white, and the most famous wines are Chardonnay, Pinot Noir and Pinot Blanc. Burgundy wines are considered one of the most prestigious and expensive wines in the world.

 

O VINARIJI

O VINARIJI

Jean Joseph Moreau je 1814. godine osnovao tvrtku za trgovinu vina u Chablisu. Tvrtka je bila u vlasništvu obitelji sve do 1985. godine kada su je prodali Boisset de Niuts Saint-Georges kompaniji za trgovinu vina. Tek je 2002. godine Christian Moreau, nakon što se 1972. godine vratio iz Kanade i učio o vinarstvu od svog oca Guya, dobio pravo na iskorištavanje obiteljskih vinograda i prodaju vina iz njihove Domaine.

Fabien je šesta generacija u obitelji Moreau koja se bavi vinarstvom, preuzeo je obiteljski posao nakon što se vratio iz Novog Zelanda sa jednogodišnjeg studija i učenja 2001. godine.

Domaine Christian Moreau utemeljiio je svoju vinariju 2000. godine u srcu Chablis-a nadomak Grand Cru pozicijama vinograda, opremio ju je vrhunskom i najmodernijom tehnologijom.

Obitelj posjeduje 12 hektara vinograda te svo grožđe beru ručno kako bi se osiguralo da samo najkvalitetnije i najbolje grožđe bude u vinu.

Obitelj održava tradicuju tako što poštuje terroir Chablis-a (jedinstvenog na svijetu), racionalno koriste tlo i održavanje vinograda te izbjegavaju korištenje pesticida i herbicida, upravljaju prinosom grožđa u vinogradu kako bi se osigurala visoka kvaliteta vina.