Novosti

Haut Brionova večera u Dubravkinom putu bila je zaista spektakularna

Ako tražite doista posebna vina nećete pogriješiti izborom bilo koje od etiketa Chateau Haut – Brion iza koje stoji gotovo šest stotina godina iskustva. Premijerno predstavljanje održano je u Dubravkinom putu uz kulinarsku ekpertizu Priske Thuring. Zagreb je imao priliku ugostiti svjetsku perjanicu među vinarijama, spektakularan Château Haut-Brion, jedno od pet iznimnih imena s lijeve obale Bordeauxa (Mouton Rotschild, Margaux, Lafite i Latour) sa statusom Premier Cru Classé koji označava vina koja primarno dolaze iz Bordeauxa.Njihova priča barem je u kratkim crtama poznata svakom ozbiljnijem zaljubljeniku u vintage vina ili konkretne “crnjake”. Sami počeci datiraju još iz 15. stoljeća i zapravo bi se o njihovoj povijesti doista mogli ispisati tomovi knjiga. Već tri desetljeća u vlasništvu su obitelji Dillon, dok je sadašnji predsjednik vinarije princ Charles Luksemburški. Uvijek su bili korak ispred svojeg vremena pa su tako 60-ih godina prošlog stoljeća prvi krenuli s upotrebom posuda za fermentaciju od nehrđajućeg čelika, a danas su jedan od glavnih sponzora za La Cite du Vin, bordoški muzej vina koji se smatra možda najvećim postignućem u vinskom svijetu u posljednjih dvadeset godina. Uz čašu rubin – crvenog Chateau Haut-Briona iz 1975. – porazgovarali smo s glavnim čovjekom za prodaju, gospodinom Joanom Mourguesom.

Iako uživanje u starim vinima nije ukorijenjeno u hrvatsku kulturu, Joan smatra kako su koncepti “edukativnih” večera, u kojima se uz prilično poznate okuse sljubljuje vino koje većina možda nikada nije imala priliku probati, dosta uspješni. Naime, uz divne sljedove Priske Thuring lijepo se mogla zaokružiti cijela priča i ipak zagrepsti po površini zasebnog svijeta zvanog vintage vina.

U Hrvatskoj sam prvi put i moram priznati kako nisam još dovoljno dobro upoznao vaše tržište, ali budući da ste postali sve ozbiljniji akteri na svjetskoj vinskoj sceni vjerujem kako se i svijest među ljudima polako počela mijenjati i kako će uživanje u starim vinima ipak naći mjesta u vašoj kulturi – rekao je Joan.

    

    

AUTOR: Vana Babić / Dobra Hrana

OBJAVLJENO: 13.11.2017.

PHOTO : SANDRA SIMUNOVIC / CROPIX