REGIJA / REGION
Ribera del Duero je važno vinorodno područje u Castilla y Leonu na sjeveru Španjolske. Njegov ugled je poznat u velikoj mjeri zahvaljujući visokoj kvaliteti crnih vina Tempranillo, čiji su najbolji primjeri poznati u cijelom svijetu. Glavni grad Ribera del Duero je povijesni grad Aranda de Duero, koji se može pohvaliti nizom antičkih podzemnih podruma (bodegas) izgrađenih za čuvanje vina. Međupovezani podrumi na mjestima dosežu dubinu od 12 metara. Unatoč dugoj povijesti proizvodnje vina, Ribera del Duero nije dobila status DO-a sve do 1982. Zatim je uspostavljen odgovarajući Consejo Regulador (tijelo za regulaciju vina) koje će ga administrirati.
Ribera del Duero se nalazi na povišenom sjevernom platou Iberijskog poluotoka na 800 metara nadmorske visine. Podijeljena je rijekom Duero (kako bi sugeriralo njezino ime – Ribera del Duero znači ‘obala Duero’), koja lokalnim vinogradima osigurava prijeko potrebnu opskrbu vodom.
Unutarnje područje regije, zajedno sa zaštitnim djelovanjem obližnjih planinskih lanaca Sierra de la Demanda i Sierra de Guadarrama, stvara ekstremnu klimu u kojoj su vruća i suha ljeta popraćena oštrim zimama. Temperature se mogu kretati u rasponu od –0,4 do 104 ° (–18 ° C do 40 ° C) i zimi, pa čak i proljetni mrazevi ovdje predstavljaju stvarnu prijetnju. U vegetacijskom razdoblju visoke dnevne temperature kombiniraju se sa znatno hladnijim noćima – stanje koje pomaže u optimalnom nakupljanju aroma i drugih kemijskih spojeva (fenola) u grožđu.
Naizmjenični slojevi vapnenca, lapora i krede pod muljem i glinovitim slojem tla dodaju složenost i karakter vina vinima Ribera del Duero.
Danas je Ribera del Duero gotovo u cijelosti posvećena crnom vinu, a Tempranillo je najzastupljenija sorta grožđa. Lokalno je poznat kao Tinto Fino ili Tinta del Pais i proizvodi vina duboko obojena, čvrste strukture tanina i složenih aroma duda i kupine. Većina vrhunskih primjera godinama je graciozno. Prema pravilima DO-a, Tempranillo mora činiti najmanje 75% svih vinos tintosa (crnih vina). Ravnotežu čine Cabernet Sauvignon, Merlot i Malbec (sorte koje je Vega Sicilia uvela prije više od jednog stoljeća) ili do 5% Albilla ili Garnacha.
Ribera del Duero is an important wine-growing area in Castilla y Leon in northern Spain. Its reputation is known in large part thanks to the high quality of Tempranillo red wines, the best examples of which are known all over the world. The capital of Ribera del Duero is the historic city of Aranda de Duero, which boasts a series of ancient underground cellars (bodegas) built to store wine. Interconnected basements in places reach a depth of 12 meters. Despite a long history of wine production, the Ribera del Duero did not receive DO status until 1982. An appropriate Consejo Regulador (wine regulation body) was then established to administer it. Ribera del Duero is located on the elevated northern plateau of the Iberian Peninsula at 800 meters above sea level. It is divided by the river Duero (to suggest its name – Ribera del Duero means ‘duero coast’), which provides local vineyards with much-needed water supply. The interior of the region, together with the protective action of the nearby Sierra de la Demanda and Sierra de Guadarrama mountain ranges, creates an extreme climate in which hot and dry summers are accompanied by harsh winters. Temperatures can range from -0.4 to 104 ° (-18 ° C to 40 ° C) in winter, and even spring frosts are a real threat here. During the growing season, high daytime temperatures are combined with much colder nights – a condition that helps to optimally accumulate aromas and other chemical compounds (phenols) in grapes. Alternating layers of limestone, marl and chalk under the mud and clay layer of the soil add complexity and character to the wines of Ribera del Duero wines. Today, Ribera del Duero is almost entirely dedicated to red wine, and Tempranillo is the most represented grape variety. It is locally known as Tinto Fino or Tinta del Pais and produces wines of deep color, solid tannin structure and complex aromas of mulberry and blackberry. Most of the top examples have been graceful over the years. According to DO rules, Tempranillo must make up at least 75% of all vinos tintos (red wines). The balance is made up of Cabernet Sauvignon, Merlot and Malbec (varieties introduced by Vega Sicilia more than a century ago) or up to 5% Albilla or Garnacha.