Novosti

Acrobat u posjeti vinariji Tenuta San Guido Sassicaie

Povijest Tenuta Tenuta San Guido Sassicaie započela je 1944. godine kada je Mario Incisa kupio plemke Cabernet Sauvignona i Cabernet franca te ih zasadio na padinama imanja San Guido, nazvanih Castiglioncello. Danas se vinarija nalazi kod San Guido Oratorya građena 1960. godine. Treća, manja vinarija izgrađena 2007. godine namijenjena je čuvanju hrastovih bačava za odležavanje Sassicaia. Vinogradi Tenuta San Guido pokrivajo oko 90 hektara te su podijeljeni na područja ovisno o njihovim karakteristikama, ekspozicije i tla. Neke vinove loze zasađene su na nadmorskim visinama od 200-300 metara. Proizvodnja se zasniva na niskom prinosu kako bi se osiguralo zdravo grožđe bogato prirodnim šećerima, taninima i ekstraktima.

Acrobat je imao  privilegiju danas uživati na ručku sa njihovim partnerima u vinariji Tenuta San Guido. Poznata vinarija koja proizvodi i super Toskanca, vino Sassicaia čija je berba 2016 osvojila maximalan broj bodova po Parkeru 100/100 bila je samo početak. Kraj je obilježila berba iz 1985.-te godine.

„Sassicaia je remek djelo Maria Incisa della Rochetta, legendarnog toskanskog vinara koji je prvi u Bolgheriju odlučio napraviti “rasno vino”. U pismu koje je 11. lipnja 1974. poslao talijanskom gastro kritičaru Luigiju Veronelliju, napisao je: “… ovaj eksperiment počeo je između 1921. i 1925. godine, kada sam kao student u Pisi često bio gost kod vojvoda Salviati u Migliarinu. Kod njih sam pio vino iz vinograda s vecchianskih brda koje je imalo isti, nepogrešivi bouquet jednog starog bordeauxa, prvog vina koje sam ikad kušao (do 14. godine mi nisu dali piti vino) u kući moga nona Chigija 1915.”Inspiriran tim vinom Mario Incisa della Rochetta odlučio je napraviti prvo bordoško vino u Bolgheriju. Vinograde cabernet sauvignona posadio je nakon što je uočio sličnost toskanskog terroira i terroira komune Graves u Bordeauxu. Sassicaia je dobila ime po kamenitom terenu vinograda, tipičnom za Bolgeriju i za Graves. Od 1848. do 1967. Sassicaia se točila samo u vinariji. Prva Sassicaia na tržište je izišla s berbom 1968. i primljena je dosta ravnodušno. Presudan za njen današnji status bio je dolazak velikog enologa Giacoma Tachisa 1972. koji je napravio legendarnu Sassicaiu 1985. Trideset četiri godine kasnije, u sasvim drugačijem vremenu i vinskom svijetu, s Mariovim sinom Nicolòm na čelu Tenute San Guido, Sassicaia ponovno trijumfira“ ( izvor: www.plavakamenica.hr)

Što reći, zahvalni smo i ponosni na ukazanom partnerstvu već duži niz godina, a vina ove poznate svjetske  vinarije možete pronaći u našim vinotekama Prisavlje 2 i Vlaška 25.