TOMAC, PJENUŠAC ROSE brut

Tomac Rose brut pjenušac odležao je minimalno dvije godine na talogu. Pjenušac je zagasito ružićaste boje sa finim perlanjem. Na nosu se osjete cvjetne arome, ugodnog je okusa sa istančanom svježinom.

Preuzmi pdf
SKU: 10113 Kategorije: , Oznaka:
REGIJA

REGIJA

Kontinentalna se Hrvatska dijeli na četiri veće regije, sedam podregija i 35 vinogorja.

Karakteriziraju ju hladne zime i topla ljeta. Ipak, podregije središnja Hrvatska i sjeverozapadna Hrvatska značajno su hladnije od Slavonije i Podunavlja, pa se zbog toga u zapadnim dijelovima s posebno dobrim uspjehom uzgajaju aromatične sorte poput sauvignona ili muškata, te na hladnoću otporan rajnski rizling.

Sjeverni i središnji dijelovi idealni su za aromatične sorte i visoke predikate.

Kako odmičemo prema istoku, do izražaja dolaze burgundske sorte iz porodice pinota, od kojih ponajviše pinot crni, te chardonnay, a tu nastupa i najvažnija sorta kontinentalne Hrvatske – graševina. Graševina se može naći u svim kontinentalnim podregijama, ali najbolje rezultate daje baš u Slavoniji i Podunavlju. Na krajnjim istočnim granicama uz rijeku Dunav ponajbolje se snalaze traminac, frankovka, te bordoške sorte cabernet sauvignon i merlot. Tek u istočnijem dijelu kontinentalne Hrvatske se obrađuju pretežno veći vinogradi za razliku od čitavog ostatka Hrvatske gdje su tradicionalno vinogradarske parcele vrlo male i kreću se prosječno oko jednog hektara površine.

O VINARIJI

O VINARIJI

Vinogradi obitelji Tomac smješteni su u kontinentalnoj Hrvatskoj na brdima plešivičko-okićkog vinogorja, na položajima Šipkovice i Bresnice. U vinogradima uzgajaju se sorte chardonnay, rajnski rizling, sauvignon bijeli, graševinu i pinot crni, a na pola hektara zastupljene su stare plešivičke sorte: veltlinac crveni, plavec žuti, šipelj, štajerska belina, nojburger, zeleni silvanac i dr. Ekološki pristup u vinogradu se prenosi i u podrum gdje posebno pridaju pažnju kvaliteti vina. Polovica proizvodnje su pjenušci.