PASCAL JOLIVET, ATTITUDE ROSE

135,50kn

 

 

Na zalihi

Preuzmi pdf
SKU: 92286 Kategorije: ,
Opis

Vino je sjajno ružičaste boje. Na nosu se osjete mirisi svježeg bobičastog voća. Srednjeg je tijela s okusima sočnog voća, herbalnih nota, jagode i šljive. Osjeti se lijepa svježina.

REGIJA

REGIJA

Regija Loire stvorena je u 20. stoljeću kao posljedica sve veće zone utjecaja grada Nantes-a. Ona se sastoji od različitih dijelova drugih regija poput Bretanje, Anjou, Maine, Poitou, Perche i Touraine. Regija je dobila ime po rijeci Loire koja teče kroz regiju i koja je također najduža rijeka u Francuskoj. Regiju Loire nazivaju i Kolijevkom Francuske i Vrtom Francuske zbog obilja vinograda, voćnjaka i polja artičoka i šparoga koje ocrtavaju obale mnogih rijeka koje prolaze kroz regiju.

Pošto je regija stvorena umjetno, njezina povijest je isprepletena različitim događajima regija koje su joj pripale. Poznata po svojim gradovima, arhitekturi i vinima, regija je naseljena od srednjeg paleolitika. U regiji se nalaze povijesni gradovi poput Amboise, Angers, Blois, Chinon, Montsoreau, Orleans, Saumur i Tours. 2000. godine UNESCO je stavio centralni dio doline rijeke Loire na popis Svjetske baštine.

Dolina rijeke Loire je kao vinska regija jedna od najpoznatijih u svijetu. Kao i u većini Francuske, vinogradarstvo i vinarstvo na ovom području započeli su Rimljani.

Tijekom srednjeg vijeka za vinograde i vina u dolini rijeke Loire brinuli su se katolički redovnici. Od 15.-17. stoljeća dolina Loire je bila poznata kao mjesto ljetovanja, što je dovelo do velike popularnosti vina iz regije. Nakon francuske revolucije na tržište su došla jeftinija vina sa juga te iz Burgundije i Bordeauxa što je unazadilo prodaju vina iz Loira. No, kad je 1935. godine počeo sistem kvalifikacije po AOP-u, vina doline rijeke Loire bila su prepoznata po svojoj kvaliteti. Danas regija ima 69 AOP-a, što čini 75% proizvodnje vina regije.

Dolina rijeke Loire ima oko 4000 vinarija koje proizvode velik raspon elegantnih i kvalitetnih vina. To su snažna bijela vina, svježi rosei, voćna crna vina, te raskošna slatka i pjenušava vina koja su u rangu susjedne Champagne regije. Upravo u ovom vrtu Francuske mogu se otkriti prekrasni dvorci i neka od najcjenjenijih francuskih vina. Vina iz regije Loire imaju tendeciju biti voćna s izraženom svježinom i jedrim okusima. Regija je podijeljena na tri vinogradarske regije: Donja Loire (Pays, Nantais), Srednja Loire (Anjou, Saumur, Touraine) i Gornja Loire (Centre). Većina vinograda se nalazi u dolinama na južnim obalama rijeka Loire, Sevre i Maine. Najpoznatije sorte koje se uzgajaju su Muscadet, Folle Blanche i Pinot Gris.

U Donjoj Loire najviše se uzgajaju sorte Chenin Blanc te Cabernet Franc. Srednja Loire poznata je po proizvodnji rose vina (Anjou), pjenušaca (Saumur) te Chnin Blanc i Cabernet Franc iz Touraina. Gornja Loire je najmanja, ali ima najpoznatije Sancerre i Pouilly-Fume-e te Sauvignon Blanc.

Na klimu regija ima velik utjecaj rijeka koja razgraničava između sjeverne i južne klime. Rijeka uvelike utječe na mezoklimu regije tako što dodaje nekoliko stupnjeva temperature kroz godinu. Mogu se dogoditi proljetni mrazovi te kišni periodu tijekom berbe grožđa u jesen. Ljeta su vruća no vjetrovi s atlantika ih ublažuju.

O VINARIJI

O VINARIJI

Godine 1926. obitelj Jolivet započela je s prodajom vina i proizvodnjom vina. Do tada su Luis i Lucien bili uspješni kao vinari u Chateau de Tracy, kupujući odabrano grožđe i boce vina te ih prodajući u području Sancerre.

Godine 1986. Gerard Boyer, kuhar restorana s tri Michelin zvijezdice, potaknuo je Pascala da započne proizvodnju i prodaju vina pod svojim imenom. Godinu dana kasnije Pascal je kreirao svoj brand „Pascal Jolivet“, te započeo proizvodnju svoje vlastite linije vina.

Godine 1990. Pascal je izgradio novu vinariju s vrhunskom tehnologijom te najsuvremenijom opremom. 1991. na čelo vinarije kao enolog došao je Jean Luc Stoy. 1993. godine Pascal je kupio 6 hektara vinograda od svojih rođaka smještenih na terroiru Bue en Sancerre, te je 1995. godine kupio 6,5 hektara Pouilly Fume vinograda.

Vinarija je bila renovirana i nanovo izgrađena 2000.godine te dizajnirana tako da se koristi prirodna gravitacija u vinariji kod berbe grožđa i buteljiranja vina. Danas vinarija posjeduje 95 hektara vinograda u Sancerre i Pouilly sur Loire.

Pascal prakticira biodinamičke metode u podrumu i vinogradu. Grožđe se tijekom prerade tretira s najlaganijim metodama, te nakon toga slijedi spontana fermentacija i odležavanje vina na kvascima, kako bi se dobila kompleksnost koju posjeduju Pascal vina.