HEUCQ BLANC DE BLANCS BRUT CHAMPAGNE

Preuzmi pdf
SKU: 10670 Kategorija:
Opis

Opis

Blanc de Blancs proizveden je 100% od grožđa Chardonnay-a. Vino je odležalo 6 godina na kvascima, a dio toga vino je provelo u hrastovim bačvama te odradilo malolaktičnu fermentaciju. Žute boje limuna sa zelenim nijansama te dugotrajnim perlanjem. Na nosu se osjete svježi kruh, citrusi, bijelo cvijeće, med, anis i svježi začini. Svjež sa živahnom osobnošću i aromama breskve i kruške koje se razvijaju. Osjete se note badema, kremasta tekstura, balans i zaokruženost okusa. Mineralne note koje traju skroz do završetka.

REGIJA

REGIJA

Povijesna pokrajina Champagne nalazi se na sjeveroistoku Francuske te je jedna od najpoznatijih svjetskih regija u kojoj se proizvode prirodna pjenušava vina. Naziv Champagne ekskluzivan je samo za proizvođače iz te regije, a sustav zaštite geografskog podrijetla jedan je od najstarijih u Europi (Appellation d′origine contrôlée – AOC).

Zbog bajkovitih brežuljaka i vinskih podruma koje se nalaze u pokrajini Champagne UNESCO je 2015. godine uvrstio na popis svjetske baštine. Mjesto nastanka šampanjca iz 17. st. i mjesta rane industrijalizacije iz 19. st. Hautvilliers, Aÿ i Mareuil-sur-Aÿ, Saint-Nicaise Hill u Reimsu, i Avenue de Champagne i Fort Chabrol u Epernayu stavljeni su pod zaštitu.

Površine koje obuhvaća pokrajina Champagne za proizvodnju šampanjca određene su 1927. prema AOC, one iznose 34 000 hektara. Na području Champagne sveukupno se nalazi oko 16 000 vinara s 278 000 vinograda. Pokrajina je podijeljena na 5 okruga za proizvodnju vina: Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims i Vallée de la Marne.  Najzastupljenije sorte su Pinot noir (Aube i Montagne de Reims), Pinot Meunier (Vallée de la Marne) i Chardonnay (Côte des Blancs).  Najpoznatiji šampanjski cuvée radi se upravo iz ovog grožđa, Blanc de blancs je šampanjac proizveden 100% iz grožđa Chardonnay-a, a Blanc de noirs je šampanjac proizveden od Pinot noir-a, Pinot meunier-a ili kupaže istih.

Klima pokrajine Champagne umjereno je blaga, s prosječnom godišnjom temperaturom od 10°C  tako i umjerenim padalinama. Zajedno s povijesnim razvojem i krajolikom stvoreni su jedinstveni uvijeti  vinogradarskog tla odnosno terroir-a koji je omogućio nastanak šampanjaca.

Povijest šampanjaca započinje s benediktancem Pierre Perignonom koji je u opatiji Hautvillers kraj Epernaya otkrio drugu fermenaciju. Pierre Perignon, pionir proizvodnje šampanjaca, najviše je poznat po pomnom biranju baznih vina te pravljenju prvih „blendova“ za šampanjce. Zbog hladne klime koju ima Champagne zimi prvotna fermentacija nije se provela do kraja. Stoga je preostali šećer u vinu na proljeće probudio kvasce koji su nastavili svoj rad, odnosno započela je druga fermentacija. Kako se vino čuvalo u drvenim bačvama koje propuštaju zrak druga fermentacija malo se osjećala u vinu, prvim šampanjcima. Revolucija u proizvodnji šampanjaca dogodila se u Limouxu, provođenjem druge fermentacije u boci.

Šampanjska kuća Gosset osnovana je 1584. godine kao vinarija za mirna vina, kasnije se specijalizirala za pjenušce pa je stoga to čini najstarijom šampanjskom kućom u regiji Champagne koja je još uvijek u proizvodnji. Njih su slijedile ostale šampanjske kuće koje su se redom osnivale Ruinart (1729.), Chanoine Feres (1730.) Taittinger (1734.), Moet et Chandon (1743.) te Veuve Clicquot (1772.), one su i danas jedne od najvećih i najpoznatijih šampanjskih kuća pokrajine Champagne.

Boce šampanjca kada se napune u vinarijama odlaze na odležavanje u rudnike krede ispod vinarija, dugi i po nekoliko kilometara, neki se nalaze čak 40 metara ispod površine.  Klima koju oni stvore puna je vlage i savršene temperature za odležavanje vina te stvaranje bukea šampanjaca.

O VINARIJI

O VINARIJI

1936. godine Andre Heucq nakon dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji šampajaca za obitelj krenuo je s njihovom prodajom te tako započeo tradiciju koja je ostala do danas u obitelji Heucq. 1955. godine vinariju je preuzeo Roger Heucq koji je zasadio većinu današnjih vinograda te uveo moderne tehnike vinifikacije u proizvodnju.

Treća generacija koja upravlja vinarijom na čelu s Andre-om Heucq, kao i sve prije, uvela je neke promjene i svoj stil vina u šampanjsku kuću. Andre Heucq uveo je u vinograde biodinamičku proizvodnju kako bi došlo do što veće harmonije s prirodom. U procesu vinifikacije voli fermentacije u hrastovim bačvama te preferira Pinot Meunier sortu.

Biodinamička proizvodnja za njih nije samo stil uzgoja to je životna filozofija.  Sa smanjenjem enoloških manipulacija očuvavaju se pravi okusi terroir-a.

Vinarija se nalazi u srcu doline Marne, a vinogradi se prostiru na više od 6 hektara s najviše Pinot Meunier-om.

Andre Heucq radi visoko i dobro balansirana kvalitetna bazna vina koja daju šampanjce punog tijela, dobre svježine, elegantna te čistih aroma.