GRGIĆ, POŠIP

169,00kn

Prekrasne zlatnožute boje, arome zrelog južnog voća s tragovima citrusa i poljskog cvijeća s notama cimeta. Vino punog skladnog tijela s dugim završetkom.

Na zalihi

Preuzmi pdf
SKU: 10022 Kategorije: ,
Opis

Vino Pošip se proizvodi od bijelog grožđa s istoimenim imenom Pošip, koje uspijeva na području Čare na otoku Korčuli. U ljetnom razdoblju blagi maestral hladi vinograde na Korčuli i doprinosi umjerenoj temperaturi zraka koja pruža idealne uvjete bijeloj sorti grožđa. Fermentacija Pošipa odvija se lagano na kontroliranoj niskoj temperaturi oko 12 °C. Pod ovim uvjetima vino Pošip zadržava okus sortnih i voćnih aroma. Nakon fermentacije, vina odstoje četiri do šest mjeseci u posebnim bačvama od francuskog hrasta. Zbog niske opskrbe zraka, vino diše i dalje se razvija. Istovremeno kroz hrastove bačve vino se obogaćuje ugodnim ekstraktima arome vanilije. Nakon punjenja u boce od 0,75l, vino dozrijeva oko šest mjeseci u našem hladnom podrumu. Tijekom tog vremena, raznolikost okusa vina Pošip ujedinjuje se sa aromama hrastovih bačvi i stvara jedinstveni buke, što je tipično za vina koja su proizvedena po metodi Miljenka Grgića . Nakon proizvodnog procesa sadrži 13 -14,5 % alkohola i ugodnih 6 g kiseline po litri.

O VINARIJI

O VINARIJI

 

Obiteljska vinarija Grgić Vina osnovana 1996. od strane legendarnog Napa Valley vinara Miljenka “Mike” Grgića, njegove kćeri Violet Grgić i nećaka Ive Jeramaza. Njihov cilj je proizvodnja vrhunskih tradicionalnih vina hrvatskih sorti grožđa, ponajviše Pošipa -bijelog vina- i Plavca malog -crnog vina. Vinarija Grgić se nalazi u Trsteniku na poluotoku Pelješcu, sjeverno od povijesnih zidina grada Dubrovnika, u južnom vinorodnom području Hrvatske, s prekrasnim pogledom na Jadransko more.
Miljenkova Grgić bogata prošlost vezana uz proizvodnju vina, iskustvo steceno dugogodišnjim radom, te nagrade i priznanja koja je do sada dobio jamce da se u ovoj vinariji proizvode najkvalitetnija vina svjetskog glasa. Sva vina vinarije Grgić u Trsteniku imaju vrhunsku razinu kvalitete i Pošip kao i Plavac Mali su već više puta nagrađeni i priznat kao najboljo hrvatska vina na tržištu.

O REGIJI

O REGIJI

Vinogradarstvo i vinarstvo u ovaj je dio Hrvatske stiglo također s grčkim kolonizatorima, kao i u ostatak Dalmacije. Središta daljnjeg širenja po ostatku regije su bile njihove kolonije, današnji Cavtat (Epidaurus) i Korčula (Korkyra). Na Korčuli i Pelješcu tradicija se održala bez većih problema od tada do danas, no na obalnom dijelu je zbog trusnih povijesnih okolnosti i utjecaja Otomanskog carstva situacija bila znatno teža. Najzaslužnija za očuvanje vinogradarstva u to teško vrijeme bila je Dubrovačka Republika. Vinogradarstvo je u njoj bilo veoma cijenjeno, što dokazuju mnogi dokumenti i gradski statuti u kojima je regulirana proizvodnja i trgovina vinom. Takve su povijesne okolnosti pogodovale razvoju i očuvanju autohtonih sorti koje su se na većini položaja očuvale do danas.
Klima je u čitavoj regiji klasična mediteranska, ali ipak dosta vlažnija i nešto hladnija od one na otocima srednje Dalmacije. Izravna je posljedica tih razlika i bitna razlika u stilu vina s ovog područja u odnosu na srednju Dalmaciju, pa čak i kada je u pitanju ista sorta poput plavca malog ili maraštine.
Plavac mali i maraština, koja se u ovom dijelu često naziva i rukatac, najzastupljenije su sorte. Plavac mali ima dva vrlo različita lica. Ono s najboljih položaja, poput Dingača i Postupa, i ono s peljeških ili inih polja iz unutrašnjosti. Plavac mali sa strmih dijelova Dingača može konkurirati najboljim svjetskim vinima, i snagom i punoćom i postojanošću, dok se ono iz unutrašnjosti Pelješca čudesno transformira, kao da nije ista sorta, u lagano i svježe vino voćnog karaktera. Najveći uzrok takvoj razlici je mikroklima koja vlada unutrašnjošću Pelješca. Zbog visoke nadmorske visine, naročito u proljeće i jesen, vlada gotovo kontinentalna klima s tipičnim hladnim noćima i proljetnim mrazovima, a i ukupna izloženost suncu je smanjena. Osim toga, plavac mali za vrhunske rezultate treba isključivo škrto tlo, a polja u unutrašnjosti su duboka i bogata. Kuriozitet je Pelješca, u odnosu na većinu ostatka Hrvatske, da se na etiketi – uz časne iznimke – ispisuje ime sorte samo onda kad dolazi s inferiornih položaja, dok se kod najboljih vina ime sorte ne spominje nego se s ponosom ističe samo položaj poput Dingača, Postupa ili Žuljane. Tako je vrlo čest slučaj da isti vinar pod etiketom Dingač ima sjajno vino, a pod etiketom Plavac ili Plavac mali vino nekoliko puta manje kvalitete od prvog. No, usprkos stilskim razlikama kod plavaca iz unutrašnjosti, Pelješac je apsolutni lider Hrvatske po količini vrhunskih i visoko kvalitetnih crnih vina i zbog toga plavac mali suvereno osvaja titulu prve eno-ikone južne Dalmacije.
S maraštinom je stvar bitno ujednačenija. Ona nije sorta s posebnim zahtjevima i dobro se prilagođava različitim uvjetima, pa je zbog toga pronalazimo duž cijele jadranske obale, sve do Cresa, a u ovoj je regiji prisutna u svim njenim dijelovima, od otoka Lastova i Korčule do konavoskih vinograda. Ima dobru sposobnost prikupljanja šećera u grožđu, ali je najčešće na tržištu umjereno jakog alkohola, te ugodnih i živahnih kiselina.
Sljedeće tri bijele sorte kvalitetom se nameću kao najvažniji izvozni potencijali Dalmacije. To su pošip, grk i malvasija dubrovačka. Pošip je sorta iznimnog potencijala, čija je kvaliteta na tržištu prepoznata, pa posljednjih godina bilježi stalni porast proizvodnje. Porijeklo vuče s Korčule gdje ga se najviše i uzgaja. Križanac je dviju također autohtonih i vrlo kvalitetnih sorti, bratkovine i zlatarice, ima sposobnost prikupljanja vrlo visokih sladora, čak do 25 grama po litri, zatim ekstrakta, a istodobno uspijeva sačuvati solidne kiseline. Rezultat, ako ga se ispravno uzgoji i vinificira, može biti očaravajući – puno i moćno vino, s prekrasnim aromama, a još uvijek dovoljno osvježavajućeg karaktera. To je, uz chardonnay i malvaziju istarsku, jedina bijela sorta koja se s lakoćom nosi s barrique bačvama, čije arome neće prekriti njezine primarne, nego će ih skladno nadopuniti. Zajedničko je grku i malvasiji to što su obje sorte vezane uz vrlo usko uzgojno područje i izvan njega ih praktično nema, što naravno nimalo ne umanjuje njihovu kvalitetu. Grk je sorta koja se odlično prilagodila specifičnom pjeskovitom tlu oko Lumbarde na Korčuli, dok je malvasija po izgledu i aromama vrlo slična svojoj velikoj mediteranskoj porodici Malvasia, točnije radi se o istoj sorti koju u Italiji nazivaju malvasia delle lipari. Malvasija najbolje rezultate daje kada se prosuši i služi kao slatko vino tipa prošek, dok je grk ipak najbolji u normalnom suhom izdanju, gdje njegove snažne arome, puno tijelo i blago gorkasti okus vjerno interpretiraju mediteranski temperament.