CHÂTEAU TERTRE DAUGAY ROUGE

338,00kn

Vino je tamno rubin crvene boje. Na nosu se osjete mirisi višnje, začina te naznake kupina i drveta. Osjete se baršunasti tanini koji se nadopunjuju s okusima višnje. Vino je punog tijela te ima dug i aromatičan završetak

Nema na zalihi

Preuzmi pdf
SKU: 1VN98 Kategorija:
REGIJA

REGIJA

Bordeaux je poznata vinska regija smještena u jugozapadnoj Francuskoj te je domovina najpoznatijih svjetskih vinara. Ima stoljetnu tradiciju te su u vinim a Bordeaux-a uživali i stari Rimljani.

Luka grada Bordeaux-a se od 2009. godine nalazi na popisu Svjetske baštine. Oko grada Bordeaux-a se nalazi 14 000 proizvođača vina te 117 514 hektara vinograda.

Regija je u blizini rijeke Gironde te Atlantskog oceana zbog čega ima morsku klimu. Ocean i rijeka donose blagu zimu i topla ljeta te duge sunčane jeseni. Regija je zaštićena od oceanskih snažnih vjetrova sa gustom borovom šumom koja se proteže paralelno uz regiju. Zbog rijeke i oceana regija ima vapnenačko tlo sa glinom i pijeskom što je ozuzetno pogodno tlo za uzgoj vinove loze.

Bordeaux je najpoznatija po crvenim vinima te plemenitim slatkim vinima, no ne zaostaju ni visokokvalitetna bijela vina. Bordeaux crvena vina imaju jedinstveni izražaj regije koji je prepoznatljiv u cijelom svijetu. Najčešća crna vina koja se proizvode su Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Petit Verdot, Malbec. Najčešća bijela vina su Sauvignon blanc, Semilion i Muscadelle. Klasifikacija bordoških vina počela je 1855. godine. Bordoški vinogradi podjeljeni su na pet regija; Entre-Deux-Mers, Libournais, Bourgeais-Blayais, Gravec i Medoc. Medoc se nalazi na trokutastom poluotoku okružen Atlanskim oceanom i rijekom Gironde koji iznimno povoljno utječu na uzgoj vinove loze.

Bordeaux također ima veliko industrijsko središte, posebno fokusirano na aeronautiku. Najpoznatija poduzeća koja se bave aeronautikom su Dassault, Safran i Thales. Dok se na periferijii grada Bordeaux gradi laser Megajoule koji je ključan za francuski nuklearni program te je u njega Ministarstvo obrane uložilo dvije milijarde eura. Od ostalih industrija prisutne su petrokemijska i farmaceutska industrija.

Jedno od poznatijih znamenitosti Bordeaux-a je i njegovo sveučilište koje je nastalo 1441. godine zahvaljujući papi Eugenu IV. Bordoško sveučilište je podjeljeno na 4 dijela: sveučilište Bordeaux, sveučilište Victor Segalen Bordeaux 2, sveučilište Michel de Montaigne Bordeaux 3 i sveučilište Montesquieu Bordeaux 4.

O VINARIJI

O VINARIJI

Chateau Tertre Daugay posjeduje 16 hektrara vinograda (60% Merlot, 40% Cabernet franc) koji su kupljeni 1978. godine od strane Comte Leo de Malet Roquefort. 2011 godine posjed i vinograde kupila je grupacija Clarence Dillon koji također posjeduju Haut-Brion i La Mission Haut-Brion.

Novo ime Chateau Quintus dobila je s godinom 2011., imanje se nalazi na platou Saint Emilion te ima panoramski pogled na okolna sela i Dordogne dolinu. Vinogradi imaju izuzetnu mikroklimu sa raznim tipovima tla, nagiba i ekspozicije. Imanje je također dobilo prestižnu nagradu za vinograde u Saint Emilionu na izložbi u Parizu 1867. godine.