Château d’Esclans, ROCK ANGEL

Od: 315,00kn

Očisti
Preuzmi pdf
SKU: CHATEAU-99269 Kategorije: ,
REGIJA

REGIJA

 

Pokrajina Provansa se nalazi na jugu Francuske uz sam Mediteran te je jedna od regija koja ima veoma bogatu i dugu povijest. Ime Provansa dolazi od lat. nostra provincia što znači “moja provincija”. Današnji Marseille osnovan je u 6. stoljeću prije Krista od strane trgovaca koji su počeli naseljavati ovo područje te su tu sadili vinovu lozu i radili vino, zbog čega je Provansa najstarija vinarska regija u Francuskoj. Tadašnja crna vina nisu bila macerirana već brzo prerađena pa su imala blijedo roza boju. Vina Marssalie-a bila su poznata po cijelom rimskom carstvu. Regija je bila kolonizirana od strane vladara Barcelone, kraljevstva Burgundije i Rimskog carstva, no najveći utjecaj na vinograde i vinarstvo u Provansi imali su katolički redovnici. Zbog različitih povijesnih utjecaja u Provansi se sadi puno različitih sorti vinove loze. Kroz cijelu Provansu kao udomaćene divlje vrste raste ružmarin, borovnica, timjan i lavanda. Mnogi kažu da one zajedno daju posebnu notu vinima Provanse.
Klimu je odlična za uzgoj grožđa; dobiva puno sunca i ne previše kiše, ima tople dane s hladnijim noćima te Mediteran koji ublažava temperature i vjetrovi s mora koji održavaju vinograde suhima i bez bolesti. Provansa također ima i mnogobrojne planinske lance i teksture u reljefu (padine i udoline) koje zajedno s raznovrsnim tlom i klimom čine savršene uvjete za vinovu lozu.
Zbog većine regije te mnogo različitih utjecaja (klima, visinska pozicija vinograda, tlo i padaline) razlika u početku berbe na toplom jugu i u hladnijim područjima unutrašnjosti regije može biti i do 60 dana.
Provansa je jedna od najcjenjenijih vinskih regija u Francuskoj i najveća je regija u Francuskoj po proizvodnji vina. Provansina proizvodnja vina najviše se bazira na proizvodnji rose-a (89% ukupne proizvodnje) te jedina ima institut za istraživanje istog. Područje Cassis-a poznato je po proizvodnji bijelih vina dok je Bandol-o poznato po proizvodnji crnih vina.
Vina Provanse bila su lošeg statusa sve do 1971. kada je Hugh Johnson napisao kritiku o vinima te pohvalio rose iz Provanse. Od tada su u Provansi sade visokokvalitetne sorte te se koriste nove tehnologije i metode u proizvodnji.

O VINARIJI

O VINARIJI

 

Chateau d’Esclans se nalazi na iznimnoj poziciji, na povišenoj nadmorskoj razini u blizini antičkog rimskog grada Frejus-a na obali Mediterana. Današnji Chateau bio je izgrađen u 19. stoljeću po uzoru na Tucsan Villa-u. Imanje je 1994.god kupio švedski umirovljenik koji je počeo s malom proizvodnjom vina. No 2006. godine chateau je kupio Sacha Lichine te se proizvodnja vina stavila na novi nivo. Danas imanje posjeduje 44 hektara vinograda. Najstarije i najzastupljenije grožđe u vinogradima je Grenache, neko čak staro i do 90 godina. Slijede ga Vermentino, Cinsault, Merlot, Mourvedre, Syrah i Tibouren.