BOŠKINAC, CUVEE

320,00kn

Vino proizvedeno od internacionalnih sorti Cabernet Sauvignon i Merlot, kojima njihov teroire izuzetno pogoduje i snažno ih određuje. Suho, punog tijela, odlične strukture, kompleksnog bouquet-a.

Na zalihi

Preuzmi pdf
SKU: 10101 Kategorije: ,
Opis

Meke tanične strukture, prepoznatljive arome crvenog ribizla i mineralnih nota.U okusu je sjedinjena sva slasnost, snaga i gustoća ovog vina.

O VINARIJI

O VINARIJI

Temeljna misija njihovog vinskog podruma je očuvanje i briga oko autohtone sorte gegić. Uzevši plemke s tih starih trsova, podignut je vinograd i spašena autohtona sorta. Vino gegić njihova  je strast i opsesija. Žele svijetu predstaviti ono najbolje i jedinstveno sa otoka  Paga , a to je za njih-gegić. U vinogradu se uzgajaju i crne sorte cabernet sauvignon i merlot te još dvije bijele chardonnay i sauvignon. Tako je nastao vinograd iz kojeg su nastala neka od najboljih hrvatskih vina, a u objektu s vinarijom nastavljena je obiteljska tradicija proizvodnje vina. Podrum Boškinac najpoznatiji je po kupaži cabernet sauvignon, merlot. Izuzetno su ponosni na uspjehe koje to vino postiže na tržištu i privrženost brojnih ljubitelja vina i stručne javnosti u zemlji i svijetu. U svome podrumu proizvode još nekoliko bijelih etiketa maceriranih vina, bijelih kupaža kao i neke crne etikete i desertna vina.

 

 

 

O REGIJI

O REGIJI

Sjeverna je Dalmacija veliko geografsko područje s različitim klimatološkim uvjetima, no unatoč tome u cijeloj regiji prevladavaju iste sorte. Kod bijelih sorti to su maraština i debit, a kod crnih prvenstveno plavina, te babić, lasina, merlot, syrah i grenache. Zanimljivost regije je da su sva vina, i bijela i crna, bogata kiselinama, što u stvari odskače od očekivanja, jer nas poznati krajolik u kojem dominira isijavajuća vrelina i snažni vjetrovi navodi na krivi trag. Umjesto očekivanih punih i taničnih crnih vina, uglavnom prevladava svjež, nježan i vrlo pitak stil tipičan za plavine. S bijelim vinima je slično, vrckave kiseline maraštine i njene blage arome najčešći su primjer prosječnog vina regije. Međutim, ima i drugačijih vina od navedenih primjera, naravno puno manjih količina, ali ipak većeg značaja. Naročito se to odnosi na probrane položaje poput primoštenskih vinograda babića, te prominskih i oklajskih debita.
Babić je autohtona sorta koja vuče porijeklo baš iz sjeverne Dalmacije. Etimološki putokazi upućuju na otok Pag ili na šibenski kraj kao njeno izvorište. Posjeduje, kao i neke velike sorte poput plavca malog, osobinu da u plodnim poljima obale ili zaleđa daje mršava vina prosječne kvalitete, ali zato u škrtim i neljubaznim uvjetima kamenjara, uz dobru izloženost suncu i male prinose, postiže fantastične rezultate. Odlično čuva visoku razinu kiselina koje ublažuju dojam snažnog alkohola, te u suglasju s obilnim taninima i bogatim ekstraktom daju vinu dozu slasnosti. Posebno mu dobro leži dozrijevanje u hrastovim bačvicama, čiji utjecaj obogaćuje aromu i pripitomljuje tanine. Posljednjih se godina povećava broj visoko kvalitetnih babića na tržištu, te zbog svega navedenog toj sorti s punim pravom možemo dodijeliti titulu eno-ikone sjeverne Dalmacije.
Sljedeća sorta iz ovog kraja koja bi u nadolazećim godinama mogla zasjati na nacionalnoj sceni je debit. Njen puni potencijal još nije otkriven, no nekoliko vrlo dobrih vina potpuno različitih stilova najavilo je njenu polivalentnost i visoku kvalitetu. Zbog čvrste kožice, relativno visokih kiselina i sposobnosti kvalitetnog prikupljanja šećera vrlo je pogodna za prosušivanje i proizvodnju slatkih vina tipa prošek. Zatim, zbog bogatog ekstrakta daje puna vina, pa je pogodna i za dozrijevanje u drvu i na kvascima, što je njeno drugo, kompleksnije lice, a konačno, treće i najjednostavnije lice, dolazi u varijanti redovne berbe i bit će skladno i osvježavajuće s atraktivnim primarnim aromama agruma i minerala.
Internacionalne sorte su se udomaćile u najsjevernijim dijelovima regije – u okolici Zadra, Benkovca i Stankovaca. Merlot je sorta s najduljim stažom, u posljednje vrijeme posađen je cabernet sauvignon, dok su syrah, grenache i cinsault pristigli prije tri desetljeća. Budući da ta vinogorja posjeduju karakteristike južne Rhone, odakle navedene sorte potječu, nije čudo što vina od tih sorti znaju biti izvanredne kvalitete.