BILLECART-SALMON, BLANC DE BLANCS BRUT

Preuzmi pdf
SKU: 10274 Kategorija:
Opis

Opis

Kristalno perlanje s zlatno žutim nijansama odlike su Blanc de Blances vintage 2004. Na nosu se osjeti mineralost s suptilnošću voća (sviježi maslac, puslice i  korica limuna). Kremasta osjetilna senzacija zajedno s izuzetnim finesama u teksturi i nevjerojatnom mekoćom okusa. Prekrasan svijež balans s orašastim notama u okusu (sviježi bademi, mljeveni lješnjaci) pomješani s osobnošću sjajne godine. Moćan i empatičan završetak s dugotrajnom kremastom dosljednošću.

REGIJA

REGIJA

Povijesna pokrajina Champagne nalazi se na sjeveroistoku Francuske te je jedna od najpoznatijih svjetskih regija u kojoj se proizvode prirodna pjenušava vina. Naziv Champagne ekskluzivan je samo za proizvođače iz te regije, a sustav zaštite geografskog podrijetla jedan je od najstarijih u Europi (Appellation d′origine contrôlée – AOC).

Zbog bajkovitih brežuljaka i vinskih podruma koje se nalaze u pokrajini Champagne UNESCO je 2015. godine uvrstio na popis svjetske baštine. Mjesto nastanka šampanjca iz 17. st. i mjesta rane industrijalizacije iz 19. st. Hautvilliers, Aÿ i Mareuil-sur-Aÿ, Saint-Nicaise Hill u Reimsu, i Avenue de Champagne i Fort Chabrol u Epernayu stavljeni su pod zaštitu.

Površine koje obuhvaća pokrajina Champagne za proizvodnju šampanjca određene su 1927. prema AOC, one iznose 34 000 hektara. Na području Champagne sveukupno se nalazi oko 16 000 vinara s 278 000 vinograda. Pokrajina je podijeljena na 5 okruga za proizvodnju vina: Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims i Vallée de la Marne.  Najzastupljenije sorte su Pinot noir (Aube i Montagne de Reims), Pinot Meunier (Vallée de la Marne) i Chardonnay (Côte des Blancs).  Najpoznatiji šampanjski cuvée radi se upravo iz ovog grožđa, Blanc de blancs je šampanjac proizveden 100% iz grožđa Chardonnay-a, a Blanc de noirs je šampanjac proizveden od Pinot noir-a, Pinot meunier-a ili kupaže istih.

Klima pokrajine Champagne umjereno je blaga, s prosječnom godišnjom temperaturom od 10°C  tako i umjerenim padalinama. Zajedno s povijesnim razvojem i krajolikom stvoreni su jedinstveni uvijeti  vinogradarskog tla odnosno terroir-a koji je omogućio nastanak šampanjaca.

Povijest šampanjaca započinje s benediktancem Pierre Perignonom koji je u opatiji Hautvillers kraj Epernaya otkrio drugu fermenaciju. Pierre Perignon, pionir proizvodnje šampanjaca, najviše je poznat po pomnom biranju baznih vina te pravljenju prvih „blendova“ za šampanjce. Zbog hladne klime koju ima Champagne zimi prvotna fermentacija nije se provela do kraja. Stoga je preostali šećer u vinu na proljeće probudio kvasce koji su nastavili svoj rad, odnosno započela je druga fermentacija. Kako se vino čuvalo u drvenim bačvama koje propuštaju zrak druga fermentacija malo se osjećala u vinu, prvim šampanjcima. Revolucija u proizvodnji šampanjaca dogodila se u Limouxu, provođenjem druge fermentacije u boci.

Šampanjska kuća Gosset osnovana je 1584. godine kao vinarija za mirna vina, kasnije se specijalizirala za pjenušce pa je stoga to čini najstarijom šampanjskom kućom u regiji Champagne koja je još uvijek u proizvodnji. Njih su slijedile ostale šampanjske kuće koje su se redom osnivale Ruinart (1729.), Chanoine Feres (1730.) Taittinger (1734.), Moet et Chandon (1743.) te Veuve Clicquot (1772.), one su i danas jedne od najvećih i najpoznatijih šampanjskih kuća pokrajine Champagne.

Boce šampanjca kada se napune u vinarijama odlaze na odležavanje u rudnike krede ispod vinarija, dugi i po nekoliko kilometara, neki se nalaze čak 40 metara ispod površine.  Klima koju oni stvore puna je vlage i savršene temperature za odležavanje vina te stvaranje bukea šampanjaca.

O VINARIJI

O VINARIJI

Nicolas François Billecart i Elisabeth Salmon započeli su davne 1818. godine priču šampanjske kuće Billecart-Salmon. Njihova nepromjenjiva zakletva „Dajte prioritet kvaliteti, težite izvrsnosti.“ ostala je ista kroz dvo stoljetnu obiteljsku tradicju proizvodnje vrhunskih pjenušaca.

Velika i dugogodišnja tradicija proizvodnje potiče šampanjsku kuću Billecart-Salmon na balansiranje između visoke kvalitete i potražnje te njihove velike ljubavi prema šampanjcima koji kriju određenu količinu misterija u sebi.

Danas, s znanjem i tajnama koje se prenose već šest generacija, na čelu šampanjske kuće Billecart-Salmon je François Roland-Billecart.

Šampanjska kuća Billecart-Salmon posjeduje 50 hektra svojih vinograda, a surađuje s najboljim vinogradarima u Champagne regiji od kojih nabavlja grožđe s još 170 hektara. Poseban je naglasak kod odabira grožđa na njegovu kvalitetu te položaj uzgoja.

U proizvodnji, šampanjska kuća Billecart-Salmon uvijek je koristila najmoderniju i inovativnu tehnologiju te neprekidno teži poboljšanju iste. Prilikom stvaranja šampanjca koriste se samo najbolje od Chardonnay-a, Pinot Noir-a i Pinot Meunier-a s položaja Côte des Blancs do Reims Mountain, te desne obale rijeke Marne. Odležavanjem u prostranim podrumima 17-og i 19-og stoljeća dodatno pridonosi visokoj kvaliteti šampanjaca.

  1. godine u počast brata Elisabeth Salmon šampanjska kuća Billecart-Salmon napravila je bokal za šampanjac koji mu omogućava da se nježno otvori te da se njegove arome pokažu u pravom svjetlu.
VINARIJA

VINARIJA