ARNOUX-LACHAUX, NUITS SAINT GEORGES 1er CRU CORV. PAGETS

Očisti
Preuzmi pdf
SKU: ARNOUX-1VN36-1 Kategorija:
REGIJA

REGIJA

Burgundija je jedna od 26 pokrajina Francuske, sastoji se od četri dijela: Yonne, Cote-d’Or, Nievre i Saone-et-Loire, a smještena je na istoku Francuske. Dobila je naziv po bivšoj Kraljevini Burgundiji.

Burgundi su potomci germanskih naroda koji su doselili područje Burgundije nakon raspada Zapadnog Rimskog Carstva. Kraljevinu Burgundiju je pokorilo Franačko carstvo, Burgundija je nakon stogodišnjeg rata pripala najmlađem sinu francuskog kralja koji ju je doveo do visokog ekonomskog i vojnog položaja. 1678. godine Mirom u Nijmegenu Francuska je osvojila poslijednje teritorije Burgundije te je time Burgundija kao kraljevina nestala. Današnja Burgundija ne odgovara u potpunosti povijesnoj provinciji Burgundiji, Yonne nekada nije bila dijelom Brugundije već samo granično područje.

Burgundija je ravničarska zemlja s uzvišenjima u središnjem dijelu što je čini pogodnom za uzgoj poljoprivrednih kultura, a ponajviše grožđa i vina. Poljoprivreda u Burgundiji je snažna i specijalizirana, dijelovi Yonne i Côte-d’Or uzgajaju žitarice dok Côtes de BeauneNuitsHautes-CôtesCôte ChalonnaiseMâconnaisBeaujolais i drugi  imaju razvijeno vinogradarstvo. Industrija se razvila u 19. stoljeću, a razvila se posebno nakon 1945. godine u dolini Saone, Dijonu i Yonne.

Burgundija ima oko 27 760 hektara zasađenih vinogradima te 100 apelacija koje prozvode oko 1.5 milijuna hektolitara vina. Najjužnije vinorodno područje je Maconnaise s najpoznatijom apelacijom vrhunskog Chardonnay-a Pouilly-Fuisse. Najsjevernija područja su Chablis i Auxerrois, no srce i najpoznatiji dio Brugundije je Côte-d’Or. On se sastoji od tri apelacije Chalon-sur-Saone, Cote Chalonnaise, Cote de Beaune (Chardonnay) i Cote de Nuits (Pinot Noir). Burgundska vina su pretežito bijela, a najpoznatija su vina Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Blanc. Burgundijska vina smatraju se jednim od najprestižnijih i najskupljih vina na svijetu.

Chablis se nalazi u sjevero-zapadnom djelu Burgundije te se tamo proizvode toliko specifična bijela vina da se ponekad smatra zasebnom regijom. Prema jugu nalazi se Beaujolais u kojoj su dvije najvažnije sorte uzgoja Pinot Noir i Chardonnay.   Bourgogne Aligote je poznata po sorti Aligote, a Macon po sorti Gamay koji se koristi u crnim i rose vinima.

Tri su načina na koja se proizvodi vino u Burgundiji. Prvi je preko pregovaranja za kupnju grožđa s više malih uzgajača vina, druga je kupovina grožđa preko organiziranih grupa poput kooperative i treća je proizvodnja od vlastitog grožđa, ova posljednja je ujedno i najrijeđi slučaj.

Klima Burgundije je pretežito kontinentalna s kratkim ljetima i hladnim zimama što je čini izazovnom za uzgoj grožđa. Najveće prijetnje za vinovu lozu su proljetni mrazovi i tuča. Vapnenačko tlo Burgundije ima veliku ulogu u karakteru njegovih vina, donosi mu suštinsku mineralnost i kompleksnost okusa posebice kod bijelih vina. Upravo je tlo zajedno s orijentacijom vinograda zaslužno za Premier Cru i Grand Cru status određenog položaja.

O VINARIJI

O VINARIJI

Ranije poznata pod imenom Domaine Robert Arnoux od 2008. godine preimenovana je  u Domaine Arnoux-Lachaux. Pascal Lachaux, zet Roberta Amouxa vodi vinariju od 1987. godine. Pod njegovim vodstvom vinarija je dostigla neviđenu kvalitetu proizvodnje te je danas jedna od vodećih vinarija u Vosne-Romanee.

Pascal je uvio dosta promjena u vinariju koje su im pomogle na putu do izvrsnosti, neke od njih su smanjenje prinosa po vinovoj lozi, odvajanje peteljke te 4-8 dana hladna maceracija grožđa te spontane fermentacije (samo s prirodnim kvascima), korištenje novih bačvi za čuvanje vina.

Od 2012. godine za vinifikaciju je zadužen Charles Lachaux te je uveo mnogo promjena u vinariju, a neke uključuju fermentaciju na kožicama i cijelog grožđa te smanjenje novih bačvi za čuvanje vina.

Danas Domaine Arnoux-Lachaux pokriva 14.5 hektara vinograda. Njihova najstariji vinograd je Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos des Corvee Pagets te je vinova loza tamo zasađena 1921. godine. Vinarija organske i biodinamičke metode te u procesu vinifikacije ne koriste filtracije vina ni bistrila.